maanantai 20. elokuuta 2018

Giardia

Giadia se jaksaa pysyä kissojen sisäloisten top 5:ssa. Mutta kuka on giardia?

No sehän on kissan suolistossa elelevä ja  infektoiva alkueläin. 
Meillähän on ollut sen serkku Toxoplasma gondii kanssa. 
Mä keräilen kissoja, kissat (lausutaan Nisu) keräilee alkueläimiä?


Kuva: wikipediaTässä suora kopio saamastani infopaketista Felinasta:

"Giardia on ohut- ja toisinaan myös paksusuolen infektoiva alkueläin. Infektio on erittäin yleinen. Kirjallisuuden mukaan jopa joka toisella kissalla tavataan Giardiaa jossain elämänsä vaiheessa. Oireena esiintyy vaihtelevaa ja jatkuvaa tai ajoittaista löysävatsaisuutta, mahdollisesti oksentelua, ilmavaivoja ja laihtumista. Myös huonontunutta ruokahalua voi esiintyä.
Yleensä kakka haisee hyvin pahalle silloin, kun se on löysää. Joillakin kissoilla oireena voi olla ummetus.
Suurella osalla kissoista giardia on oireettomana. Mutta stressin tai muun sairauden myötä oireet voivat puhjeta.

Kissa levittää giardiaa ulosteissaan ja nämä kystat ovat hyvin kestäviä ympäristössä. Siksi giardioosin hoidossa lääkinnällisen hoidon lisäksi kissa takamuksen (mikäli sotkeentunut ulosteesta- usein ainakin pitkäkarvaisilla kissoilla jää peppukarvoihin kakkaa), sekä ympäristön (mikäli kissa kakkaillut/ripuloinut muualle kuin laatikkkoon) huolellinen pesu ja desinfektio on hyvin tärkeää. Pesussa huomioidaan paikat, joissa kissa nukkuu tai viettää muuten paljon aikaa. Eli
paikat, joihin on voinut päätyä kissan kakkaa.

Giardia voi tarttua teoriassa myös ihmiseen, joten mikäli teillä esiintyy ruuansulatuskanavaoireilua (voimakas mahakipu, ripuli), ottakaa yhteyttä lääkäriinne. On kuitenkin hyvin epätodennäköistä, että ihminen saa kissalta giardian.

Kissoille annetaan hoidoksi 10 päivän Axilur-loishäätökuuri tai Trikozol-antibiottikuuri. Lääkevalinta riippuu oireista. Kliinisesti ripuloiville käytetään yleensä Trikozolia, sillä se rauhoittaa ripulin hyvin nopeasti. Axilur valitaan yleensä, jos kissa on oireeton tai oireet ovat lieviä ja ei ole ripulia.

Giardian häätöön kissasta riittää 5 lääkepäivää. Mutta yleensä kissoja hoidetaan 10 päivää, koska viidentenähoitopäivänä on siivouspäivä ja sen jälkeen ollaan "puhtaalla puolella", joten kuuria jatketaan toiset 5 päivää.

Siivouksessa giardiasta pääsee eroon jollakin seuraavista:
* höyrypesuri
* klooripohjainen pesuaine (Chlorin, marketeista)
* kvaternaariset ammoniumyhdisteet (Suma Bac, siivousalan liikkeet)

Jos oireena on ripuli, kissojen peput pestään sekä hoidon alussa että viidentenä päivänä.
Siivouspäivänä hiekkalaatikon hiekat vaihdetaan ja koko hiekkalaatikko pestään kunnolla (kloori tai kvatern. amm.) Jo hoidon alussa voidaan alkaa pestä tekstiilejä (päiväpeitot, torkkupeitot, kissojen tekstiilit), jotka ovat tähän saakka olleet esillä ja laittakaa ne puhtaina kaappiin. Sitten viidentenä päivänä, kun olette tehneet kodin pesun, voitte ottaa puhtaat suoraan esille.
Pesupäivänä vaihdetaan kaikki sillä hetkellä esillä olevat pyyhkeet ja petivaatteet.
Matot voidaan saunottaa (väh. 60 astetta, yli tunti) jos niitä ei voi pestä ja ei ole käytössä höyrypesuria. Pinnat pyyhitään ja tehdään "normi" viikkosiivous.

Huom! Jos kliinisenä oireena EI OLE OLLUT ripulia, ei siivous ole todennäköisesti tarpeen. Silloin riittää hiekan vaihto ja hiekkalaatikon pesu ja niiden tekstiilien pesu, missä kissat viettävät aikaa. Silloin kannattaa petivaatteet vaihtaa.

Huom huom! Jos kissa käy säännöllisesti ulkona tai jos kotona on myös koiria, ei siivoaminen ole järkevää, sillä giardia-tartunta saadaan aina uudestaan ulkoa.

Säännöllisesti ulkona käyvä käyvälle kissalle kannattaa antaa 2-3 kertaa vuodessa 5 päivän pituinen Axilur-kuuri. Näin päästään eroon giardiasta, jos sellainen on kissan elimistöön tullut."


Kuva: http://thunderhouse4-yuri.blogspot.com


Meillä on oireena ollut ainoastaan oksennusta. Ei ripulia, ei löysää kakkaa ollenkaan =  Jos kliinisenä oireena EI OLE OLLUT ripulia, ei siivous ole todennäköisesti tarpeen. Silloin riittää hiekan vaihto ja hiekkalaatikon pesu ja niiden tekstiilien pesu, missä kissat viettävät aikaa. Silloin kannattaa petivaatteet vaihtaa.

Tuntuu, kun olisin voittanut lotossa!  


 • Meidän vessat on Modkatin tekemiä eli niissä on sisäpussit. Sen kun heitän ne roskiin sisältöineen. Kloriittia kyllä vetelen vielä niihin pönttöihin, vaikka niissä ei kakkia ole.
 • Viikonloppuisin mulla on joka tapauksessa vuodevaatteiden + pyyhkeiden vaihto.
 •  Ellin kotihoitajalta Mialta sain lainaksi höyrypesurin -> tyynyt ja muut pinnat, joita en tahdo kloriitilla huuhdella.
 • Höyrytän varmuuden vuoksi lattiat ja kaikki 2 mattoa.


Kuva: Russia Bio II


Ainakin näin teoreettisesti meillä pitäisi olla varsin helppo häätö. 
Vaan yllättäen tämä neuroottisesti muuten siivoava täti ei sit millään jaksaisi aloittaa tätä hommaa. Heti, kun joku juttu muuttuu pakolliseksi, sen viehätys häviää täysin !

Blogiin on siis tulossa juttu siivouksesta, joka sisältää varmaankin paljon purnutusta ja muuta valitusta siivouksesta. 

Kuinka teidän muiden giardian häädöt on sujunut? Ja onko tossa infossa jotain uutta tietoa teille ?

 Itselleni nimittäin oli ja aika paljonkin ! 15 kommenttia:

 1. Tästä tulee varmaan sun luetuin postaus, koska mun giardia postausta etsitään joka viikko tilastojen mukaan ja sen kautta mun blogiin päädytään. Siinä on tällä hetkellä jo 2265 sivun katselua :--D Sun postaus näyttää kyllä paljon fiksummalle kun mun eli pitää varmaan linkata sinne postauksen loppuun tää sun. Onks ok? Mulle tiedot oli aika vanhoja juttuja syystä koska ;-) Thank god teillä ei ole sitä ripulia, se jos joku oli oikeesti aivan persiistä, huhhu! Never again. Ainakin toivottavasti. :-D Onneks meiän seuraava kasvattaja on luvannut testata pennut ennen kuin luovuttaa ne ihan vaan varuiksi koska mä! Jos niitä pentuja nyt koskaan tulee, kissat on mutkikkaita..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Linkkaa vaan :) Mä muistan aikoinaan, kun epäilin Mimmillä olevan giardia ja tiedon löytäminen oli niin hemmetin hankalaa. Siksi mäkin näitä tälle kirjoittelen, jos joku saisi niistä apua!

   Mä olen kerran ollut mun kaveria auttamassa siivoomisessa, siellä oli fribul ja syynä giardia. Se oli kamalaa. Siis todella kamalaa siivoamista. Eikä saatu sitä edes häädettyä, koska kissat toi sen sisään ulkoa ( kissatarhasta)...

   Ihana kasvattaja, muuten <3

   Poista
 2. Kroonistunut Giardia on häädetty onnistuneesti urakalla jota en unohda koskaan! Mä siivosin myöskin Felinan silloisilla ohjeilla kellon ympäri alle 30 M2 asuntoa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Piti vielä sanomana tuleville Giardia-tietoa etsiville: kroonistuessaan loistartunta voi oireilla vain oksentelua. Silloinkin normaalin näköinen gagi-näyte voi olla positiivinen.

   Poista
  2. Oliskohan tässä meidän tarina? Meillä tosissaan ei löysää kakkaa mutta paljon pukluja ja kakkanäyte plussaa ? Jos oli niin taisin siivota liian kevyestä :/

   Poista
  3. Siivouksesi vaikutti ihan asialliselta. Kuumaa ja kloritea sen olla pitää.. Neuroottisesti taisin tutkituttaa kolmetkin gagi-näytteet negatiivisiksi ison-G:n osalta, ennen kuin "Salarakas" tuli taloon..

   Poista
 3. "Mä keräilen kissoja, kissat (lausutaan Nisu) keräilee alkueläimiä?"

  Alkueläimet sun muun patogeenit on huono keräilykohde, koettakaas keksiä parempi!

  VastaaPoista
 4. Kiitti todella hyvästä tietopaketista. Sain juuri tänään tiedon positiivisestä kakkanäytteestä joka otettiin perheen uudesta tulokkaasta Veeti-pojasta jolla tausta on usean esy kissan tapaan ulkoa loukutettu. Nyt siis edessä tuo karmealta kuulostava siivous urakka ja kolmen kissan madotus. Veeti on iso yli 5kg poika ja vielä hieman haasteellinen käsiteltävä joten jännittää myös madotuksen onnistuminen. Mutta ehkä tämä tästä vielä puhtaaksi kakkanäyteeksi muuttuu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kun tästä oli apua :)

   Osaanottoni postiivisesta näytteestä ja tsemppiä siivoukseen! Lohdutava tieto tosin on varmaan tämä: "Säännöllisesti ulkona käyvä käyvälle kissalle kannattaa antaa 2-3 kertaa vuodessa 5 päivän pituinen Axilur-kuuri. Näin päästään eroon giardiasta, jos sellainen on kissan elimistöön tullut." - jos siis tuntuu, ettei sitä puhdasta kakkinäytettä tule :)

   Rapsuja koko kissajengille <3

   Poista
 5. Onneksi pääsitte edes tuon siivouksen kanssa helpommalla! Ihan kauhistuttaa ne kaikki siivoustarinat kun alkueläimistä tai sienistä kyse.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä olen tosissaan kerran ollut auttamassa ison kämpän siivousta - mun pesti oli pestä keittiö ja keittiön kaappien päältä lähtien kloriitilla :/

   Poista
 6. Meillä just häädettiin giardia koko talon kissoista, kun en voinut olla varma kuka olis altistunut. Sanompa vaan että voi pyhä ****! Oli meinaan HOMMA! Kun kyse on yli kymmenestä kissasta niin tekipä vähän mieli itkeskellä kuurin aluksi. Ja 120-neliöisestä okt:sta.

  Mut jos nyt en siitä eroon päässyt, poltan koko tuvan. ÄRrkele.

  Loppuhyvinkaikkihyvin, täällä on kovasti kiinteä juttu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ainiin ja pointti miksi kirjoitan tätä... Meidän ulostenäytteethän oli ekalla kerralla negatiiviset oireilevalla kissalla. Oireilu pistettiin suolistotulehduksen piikkiin, sillä se vastasi sitten lopulta Tylosin+Promax-komboon ja sulavaan ruokaan (keitetty kana). Vasta kun populaation toiset pennut (joiden ripuli meni aluksi ohi noilla, mutta palasi toiseen tpk:n muuton jälkeen takaisin) alkoivat oireilla, otettiin niiltä uusi testi. Ja kappas, oli sitten 7 paikassa mihin kissoja ehti negatuloksen jälkeen mennä, riemuisat oltavat.

   Eli joo, aina ei siihen negatulokseenkaan voi luottaa. Ilm. giardiaa ei erity kaikkiin näytteisiin vaikka kissa sitä sairastaisi.. Näin kantapään kautta sen nyt opin.

   Poista

Sana on vapaa, kiitämme kommentista :)