tiistai 17. syyskuuta 2019

Entsymaattinen hammatahna

Kaikille meille, jotka ei kissojensa hampaita harjaa : ikävä kyllä paras plakin poistaja on mekaaninen like eli  just se hampaiden harjaus.

Äh.

Minähän ostan vuosittain hammashoitojen jälkeen kaikille neljälle hammasharjat ja sitten meillä yritetään opetalla niiden käyttöä. Kissat on ihmeissään, karkaavat, ärsyyntyvät  ja Täti-ihminen istuu hammasharjat kädessä, omassa hikilammessa ja on  kanssa ärsyyntynyt ja  erittäin turhautunut.

Etta niin hyvin toimii meillä toi harjaustreeni.

Harjauksen kanssa suositellaan enstymaattista hammastahnaa, jota valmistaa Virbac.  En ole vielä Suomesta löytänyt kananmakuista versiota, vaan kaikkialla tuntuu olevan vain kalanmakuista tarjolla. Meillä kalat ei ole suurta huutoa, joten tilasin meille sitten muistaakseni Ebaystä tuon kananmakuisen.
Vuosi tai kaksi sitten. Ja sitten unohdin sen lääkekaappiin.
Paitsi nyt sitten heti löysin sen kanan Yliopiston apteekin sivuilta.Juttelin eläinlääkärin kanssa, että vaikka harjaus ei onnistu niin hammastahnaa kannattaa sohia sinne kissan suuhin sormella, mielellään vähän hampaisiin ja sormella hinkutellen, mutta  jos edes saisi sinne kissan suuhun/kielen päälle.

Tahnan entzyymit auttaa kissan suun kanssa aktivoimalla suun terveyttä ja vahvistaa suun luonnollista puolustusmekanismia eli juurikin vähentää sitä plakin syntymistä.

Suurin tarve hammstahnan ihmeitä tekeville voimille olisi tytöillä. Börjellä on toki kanssa plakkia, mutta huomattavasti vähemmän kuin daameilla. Ja Nisulla ei ole hampaita.

Arvatkaa siis, kuka rakastaa tahnaa ?
Vinkki: ei ainakaan tytöt tai Nisu.

Mitenkäs muuten.8 kommenttia:

 1. Meillä kumpikaan ei tule vapaaehtoisesti harjaukseen, vaikka Z sitten lopulta vetää jämät hammastahnasta palkkioksi :-D Ota selvää näiden aivoituksista.

  ELL vinkkasi vauvojen hammasharjoista. No sellaiset sitten apteekista. Tahnaa on. Sit mä käärin kissan huiviin ja pidän sitä niin kuin vauvaa käsivarrella. Vedän huulia poies hampaiden päältä ja yleensä suukin aukeaa siinä, kun katti sohii kielellä tahnaa. Ollaan päästy suunnilleen jokatoinen päivä -rytmiin entisen kerran viikossa sijaan. Ihan nätisti ne on sitten kun on kääritty huiviin ja syliin, ei mitään taistelua.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kissat on kyllä kummallisia kavereita :D

   Börje rakastaa tota, mutta vihaa kun mä ronkin sen suuta. Mimmi vihaa kaikkea kosketusta, mikä ei ole hänen itsensä toivomaa. Elli kanssa, ei siedä turkin harjausta, saati hampaisiin koskemista. Nilsson, no sen kanss varmaan hampaidenkin harjaus onnistuisi, mutta sillä ei ole mitä harjata :D

   Poista
 2. Auttaisko teilläkin se, että tekisi hampuharjauksesta kivan ohjelmanumeron? Meillä siitä tuli niin kivaa hommaa, että Juju tosiaan VAATII hammashuollon joka ikinen ilta, vaikka itseä joskus laiskottaisi. Mutta mä siis aloin ihan vain palkita aina hammasharjan kosketuksesta ja pikku hiljaa sitten pidin harjaa hammasta vasten pidemmästi ja sitten vähän hinkutin etuhammasta ja sitten lopulta ihan kunnolla. Tai no, kunnolla ja kunnolla, mutta kuitenkin sohitaan ne takahampaatkin läpi, ja vaikka sitä hemmetin hammaskiveä tulee edelleen, niin sentään paljon vähemmän. Kolmen vuoden välein on nyt käyty putsauksessa. Hamputushetki päättyy meillä aina viimeisten kanapalojen heittelyyn ja etsintään, jotta ei jää kurjia fiiliksiä. Nuppuun tämä ei päde - siltä pestään hampaat ihan muuten vain, eikä tunnu hirveästi haittaavan. Koska Ensipupu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mun täytyy miettiä, riittääkö mulla hermot ja aika totutella: mähän olen se ainoa syy, että meillä ei harjaukset onnistu. Viitseliäisyys ja vähäinen aika arkena on mun tekosyitä olla tekemättä tota.
   Teillä kyllä homma hoituu hienosti ja kiitos vinkeistä! Mun pitää nyt vaan yrittää vaikka yhden kissan kanssa ensin, koska hammashoito 3 vuoden välein versus kaksi kertaa vuodessa tuntuu kukkarossa kyllä ihan toisella lailla ;)

   Poista
 3. Eikös tämä ole samaa tahnaa: https://www.mustijamirri.fi/virbac-hammastahna-koiralle?54380 (sopii myös kissoille)? Tuli mieleen, kun olen itse joskus aikoinaan ostanut Mustista ja Mirristä. Enkä ole kyllä jaksanut aikoihin harjata, mutta voisi taas aloittaa kokeilun uudelleen. Hyvä pointti tuo, että sekin riittäisi, jos sitä tahnaa saisi jollain keinolla hangattua ikeniin. Sellaiseen kunnolliseen harjaamiseen kun on meilläkin matkaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No justiinsa sama hammastahna :) Mä en ehkä kehtaa tunnustaa, mutta silloin kun olen ostanut ton meidän tahnan niin siitä voi olla jo jokunen vuosi ;) . Sen verran aktiivinen kissojen hampaidenhoitaja tässä ;)

   Nyt vaan pitäisi sitkeästi saada joka iltaiseksi rutiiniksi ton tahnan tarjoaminen noille...Sekin näköjään tuntuu välillä ihan ylivoimaiselta muistaa...


   Poista
 4. Meillä kukaan ei tykännyt tuosta, Petosanin hammastahna maistuu. :) Haiku ja Raku tosin silti lähtee karkuun, jos tietävät missä merkeissä lähestyn. Itse pesussa ovat sitten nätisti ja Haiku saa kiinniottopalkkana nuolla vähän tahnaa suoraan tuubista. Koda on niin sotkuisa pestävä, että sen pesen ilman tahnaa. :'D Aina yrityksissä tahnaklöntti tippuu mun housuille. Tsemit sinne treeneihin! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Laiskuus, laiskuus se treenejä syö, hitsit ;D

   Meillä Börje söisi tota meidän tahnaa lusikalla, mutta jos mä yritän sen hampaisiin sitä saada niiin se on ihan tzokissa :D Tytöt ei siitä välitä, mutta eivät onneksi pane vastaankaan, kun sitä niiden suuhun laitan.

   Muta kissat on kyllä niin hassuja, mietin kuinka teillä karkaillaan mutta silti on kivaa kun jäädään kiinni :D Höpsöt <3

   Poista

Sana on vapaa, kiitämme kommentista :)