sunnuntai 10. syyskuuta 2017

Lagos, Nigeria

Tästä matkatarinasta tuli pitkä ja varsin henkilökohtainen.
Kokemukset ovat vain ja ainoastaan meidän omia, emmekä todellakaan ole Nigeria-asiantuntijoita.
Kommentteja ja kysymyksiä toivon saavani paljon, mutta kansallismielisiä ja rasistisia öhötyksiä ei kannata kirjoitella, ne kuvataan säilöön ja sen jälkeen poistetaan. Tarvittaessa ne myös toimitetaan poliisille.

Ja nyt matkaan, pienen johdannon kera:

Lontoossa vuonna -89  toisiinsa rakastui yksi suomalainen ja yksi nigerialaissyntyinen.
Se johti avioliittoon vuonna -91 ja liitosta syntyi yksi lapsi vuonna -93.
Jouluna -98 nigerialaissyntyinen lähti tapaamaan äitiään Lagosiin ja hoitamaan perheasioita.
Tällä reissulla tapahtui paha auto-onnettomuus, jossa päättyi monta elämää, nigerilaissyntyisen elämä mukaan lukien.
Yhteydenpito Suomen ja Nigerian välillä oli onnettomuuden jälkeen harvaa, koska puhelinkulut. (Lankapuhelimella soitto maksoi 7 mk/min. )


Isä ja sen lapsi -93


Vaan maailma on muuttunut ja kiitos Whatsappien sun muiden, kulut ovat nykyään nolla rahaa koko maailmaan. Videopuhelut on tosi ihana lisä, mutta ei ne ole sama kuin naamasta naamaan tapaaminen. Se halaus, jota kaikki kaipaa ei onnistu puhelimen kautta.
Lapset ovat nyt kasvaneet aikuisiksi ja aikuiset vanhentuneet. Aika on mennyt niin nopeasti ja sitä ei ole loputtomiin. Meidän oli aika lähteä matkalle, mukana täti-ihminen, Nuori Aikuinen ja Suomen Granny.

Se lapsi ja osa Nigerian serkuista Elegushi Private Beachillä.

Nigerian maine on huono. Nigerialaiskirjeiden "prinssit", korruptio ja Pohjois-Nigeriassa väkivaltaa, kidnappauksia ja murhia tehtaileva terroristijärjestö Boko Harum täyttävät palstatilat, eikä positiivisia uutisia maasta meinaa löytyä mistään. Suomen ulkoministeriökin maalaa maasta aika pelottavan kuvan.

Sitä se on ja ei ole. Nigerian suurin vahvuus on ihmiset. Positiivisuus, ilo ja aitous. Yritteliäisyys ja periksiantamattomuus.  Ystävällisyys.

Elegushi Private Beach, Lekki.

Rikollisuutta tottakai on, onhan kyseessä miljoonakaupunki. Siinä missä mm. Riossa tai New Yorkissa tulee käyttää tervettä varovaisuutta mitä tekee ja missä tekee, niin täälläkin. Meillä tosin oli Nuoren Aikuisen serkku Junior koko ajan mukana eli meidän matkanteko oli varsin huoletonta.
Meidän tukikohta (hotelli) oli Victorian saarella, joka on Lagosin businesskeskus. Siellä oli meitä vaaleanpunaisia ihmisiä enemmänkin, emmekä erottuneet joukosta siten, kuten taas mantereella.




Lagosia, Nigerian entistä pääkaupunkia asuttaa noin 21 miljoonaa ihmistä. Siellä on suunnatonta rikkautta ja pohjatonta köyhyyttä. Vaikka Nigerian BKT lienee edelleen Afrikan suurin (sitä se oli ainakin vuonna 2014), se rikkaus jakautuu todella epäoikeudenmukaisesti. Lagosissa sen huomasi konkreettisesti. Öljyn tuomat rahat katoaa hallinnon ja kansallisten öljyyhtiöiden taskuun ja tavallinen kansa taistelee jokapäiväisestä leivästään ilman sosiaalitukia tai eläkkeitä.  (Valtiolla uransa tehneet itse asiassa taitavat saada, olin ymmärtäväni).

Ihan vähän piti töitäkin muistella. 

Infrastrutuuri on ihan jotain muuta kuin meillä.  Kadut ovat huonossa kunnossa.
Asfaltoidut tiet ovat täynnä yllättäviä kuoppia, hiekkatiet epätasaisia. Liikennevaloja on harvakseltaan  ja ihmiset hyppivät teiden yli mistä tahtovat. Pienet pakettiauton kokoiset bussit ajelevat väärillä kaistoilla, keket ja mopot sujahtelevat autojen ohi hurjalla vauhdilla. Tööttääminen on vilkun ja kädellä näyttämisen ohella käytössä oleva tehokas työkalu, siihenkin tottui nopeasti kunhan unohti sen, mitä tööttäys Suomessa merkitsee.

Lekki, rikkaiden alue.
Nike art gallery, Lekki 

Ensimmäisenä parina päivänä olimme kauhusta kankeina liikenteen kaottisuuden takia, mutta meidän kuskit olivat niin loistavia ajajia ja aika nopeasti pelko katosi. Liikenteen lukutaito on siellä ihan toisella tasolla kun meillä täällä Suomessa. Ps. Jooen. En pystyisi ajamaan siellä. Enkä kyllä uskaltaisi ylittää tietäkään yksin.




Kauppakeskuksia on,  mutta "tavallinen" kansa ostaa tarvitsemansa tavarat ja ruuat toreilta hintojen takia. Torit on ihan erilaisia  kuin meillä ja ne on valtavan kokoisia ja ihan täynnä ihmisiä. Samalla reissulla saat ostettua ruuat, käsilaukun ja farkut.  Ihan kun Prismastakin, hei ! Ympäristö on vaan vähän toisenlainen.

Kauppakeskus Novare, Lekki, Lagos


Torikoju

Vegeille ja vegaaneille Nigeria on haastava paikka. Kaikilla aterioilla tarjotaan jotain lihaa: mm. kanaa, kalkkunaa, vuohta. Meidän perheen vegaanille (Nuori Aikuinen) ruuat valmisti sen oma serkku ja pakkasi se hotellillekin ruuat sille mukaan. Ananasta ja tuoretta papaijaa sai aamuisin syödäkseen vaikka kuinka paljon. Oli muuten hyvää ihan näin sekaaninkin mielestä.

Tuoreita luumutomaatteja ja chilejä tomaattikastiketta varten.
Riisiä, keittobanaania (plantain) ja tulista tomaattisoosia kalkkunan kanssa.
Jollof riisiä, nigerialaista paistettua riisiä, keittobanaania ja kalkkunaa. Lisukkeena raastesalaatti kaalista ja porkkanasta kurkun kanssa majoneesillä.
Siitä on aikaa, kun olemme  saanut nigerialaisen valmistamana näitä ruokia ja kyllä ne maistuivatkin hyvältä.

Patsas Freedom Puistossa.

Mutta kaikista ihaninta tällä matkalla oli vihdoinkin saada halata näitä ihmisiä, jotka ovat osa minun ja meidän elämää yli 27 vuoden ajalta.
Halata mieheni äitiä, tyttäreni isoäitiä ensimmäistä kertaa. Nähdä, kuinka tyttäreni halaa isoäitiään ensimmäistä kertaa. Olla mukana kun oma äitini saa vihdoinkin kertoa mieheni äidille silmiin katsoen, kuinka mieheni oli hänelle kuin oma poika. Halata mieheni siskoa, hänen lapsiaan ja heidän lapsiaan. Istua hiljaa vierekkäin, käsi kädessä.
Meillä on kaikilla yhteinen, vaikea trauma takana joka muutti meidän kaikkien elämän. Onnettomuus, joka sitoi meidät yhteen loppuelämäksi ja nyt pääsimme aloittamaan uuden aikakauden.

Perhe on tärkein.
No oliko reissu pelkkä onnea ja turvallista oloa ?  Ei. Kulttuurishokki iski päälle heti ensimmäisenä päivänä.

Olimme matkalla perheen luota hotellille ja matka tyssähti kesken kaiken. Tien oli tukkinut tarkoituksella raharikas paikallinen rosvo ja megaluksusauton ympärillä tanssi ja lauloi alueella asuvia miehiä. Autosta ilmeisesti jaettiin seteleitä ihmisille. Tässä vaiheessa olimme jo peloissamme, mutta lievä kauhu isku päälle heti sen jälkeen, kun rynnäkkökiväärillä  ammuttiin meidän auton vieressä.
Käsitääkseni lahjustenvastastainen poliisiryhmä siinä vain ilmoitti saapumisestaan paikalle. Hetken aikaa oli ympärillämme hälinää, muut ihmiset jatkoivat asioidensa hoitamista kuin mitään ei olisi meneillään. Suma saatiin hajoitettua ja matka jatkui.


Seuraavana päivänä matkasimme kirkkoon. Se oli jokusen ajomatkan päässä, lähellä Beninin rajaa. Rajapoliisit pysäytti meidät ja tarkisti passit. Kaikki oli kunnossa, saimme jatkaa matkaa.
Vaan seuraavaksi rynnäkkövarusteissa oleva poliisi tahtoi meidän vielä pysäyttää, Junior ei sitä tehnyt koska lupa jatkaa oli tullut. Kyseessä oli viranomainen, joka tahtoi lahjuksen. Koska emme pysähtyneet, löi ko. poliisi kiväärillään auton ovea ja rikkoi ovenkahvan. Kyllä siinä itku tuli sen jälkeen, varsinkin kun alkujaan luulin että meitä ammuttiin renkaaseen.

Heille tapahtumat ovat arkipäivää. Meille perusturvallisuutta jäytäviä kokemuksia.




Uskallanko lähteä sinne uudelleen? Uskallan. Tahdonko lähteä uudestaan? Tahdon.
Mikään ei saa ihmistä arvostamaan sitä, mitä itsellä on kun näkee miten joillain ei ole mitään. Toivon, että ajan kanssa en unohda sitä mitä näin ja koin.


Keket
Kyselkää ihmeessä kommenteissa, jos joku juttu jäi vaivaamaan,kiinnostamaan tai ihan muuten vaan.

66 kommenttia:

  1. Kiitos matkatarinasta, ehdin jo tätä odotella <3 Kuten aiemmin puhuimme, paljon yhtäläisyyksiä Ghanaan löytyy, sekä kuvista, että tarinasta. Muistan vielä niin elävästi, kun meidän seurueen nuori nainen sai tavata omat sukulaisensa. Olin vahvasti hengessä mukana siksi teidänkin reissulla. Ja kyllä, tahdon uudestaan Ghanaan ja samalla voisin tutustua Nigeriaan myös! Kiitos :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Pirkko ♥ Kuvamateriaalia oli niin kamalan paljon ja tekstinkin kanssa sain painia pitkään, mutta sain kuin sainkin tämän jutun ulos viikonlopun aikana :D

      Ja kiitos mielenkiinnosta, se merkitsi tosi paljon mulle jo ennen matkaa ja nyt matkan jälkeen vielä enemmän :) JOs lähdette Nigeriaan piipahtamaan , niin hoitakaa teille paikallinen kuskiksi ja matkaoppaaksi. Sillä pärjää !

      Poista
  2. Kiitos tarinasta ja kuvista, varmasti ollut tärkeä ja mahtava reissu teille kaikille, myös vastaanottajille! <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos ♥
      Tämä reissu oli meille kaikille, siellä oleville ja meille varsin isojen tunteiden tapaamisia täynnä. Nyt on sydän täynnä rakkautta ja onnentunteita, saattoi tässä omakin elämä taas muuttaa suuntaa parempaan.

      Poista
  3. No nyhän mää vallan itkin . Ja sit mää taas nauroin. Ihanat te <3 Mä oon niin onnellinen ja ylpeä teidän puolesta <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi suo, kiitos kun olet olemassa ♥ Arvaa vaan kuinka me siellä pillitettiin, varsinkin mä ja mutsi :D ?

      Poista
  4. Hieno matkakuvaus "Alma". Kuten mainitsit toisin sanoin, yleensä metsää ei näe puilta ja kotinurkat näyttää täysin erilaisilta kun vaan käy paikoissa joihin on halu mennä. Se mitä tuntee tulee sydämestä, myös suru! "Päivi"

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitti Päivi ♥
      matka oli täynnä ääripäiden tunteita, huimaa onnea mutta myöskin sitä syvää surua.
      Pelottavaa on huomata, kuinka etuoikeutettu tällainen vaaleanpunainen ihminen on. Sielläkin.

      Poista
  5. Kiitos jännittävästä matkakertomuksesta, joka samalla oli hyvin koskettava elämäntarina. Tämä kaikki oli minulle aivan uutta. Hyvää ja turvallista loppu- ja kotimatkaa teille kolmen porukalle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tai jos olette jo kotona, hyvää kotiutumista. Voin kuvitella, että kaikki täällä Suomessa näyttää nyt erilaiselta.

      Poista
    2. Kiitos Paula ♥
      Kotiin saavuimme perjantaina iltapäivästä ja nyt on muutama päivä mennyt taas toisenlaisessa kulttuurishokissa ;)

      Poista
  6. Hui kun jännää! Nyt on kiva varmaan kuitenkin käydä omassa Prismassa ihan itse kulkien?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ainakin se on helpompaa, mutta kyllä mä jäin kaipaamaan niitä torejakin :)

      Poista
  7. Varmasti monin tavoin Ikimuistoinen reissu! Ihanaa, että kaikki meni hyvin <3 Iloisia, onnellisia ja tyytyväisiä naapureita näin tuossa taannoin :) En usko, että näin iso kokemus teiltä ikinä unohtuu - sydän muistuttaa :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sä kyllä joudut muo kuuntelemaan vielä vuosia ja vuosia tästä reissusta, voimia sulle siis jatkoon ;)
      Kiitos eilisestä, oli tosi ihanaa nähdä ja jutella! Olet rakas ♥

      Poista
  8. Kiitos matkakertomuksesta! Mielenkiintoinen, koskettava ja silmiä avaava. Oli teille varmasti hieno kokemus, toivottavasti pääsette sinne uudelleenkin sukuloimaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Elli ♥

      Ihan varmasti lähdemme vielä uudemman kerran, vielä on paikkoja käymättä ja ihmisiä tapaamatta :)

      Poista
  9. Voi, vähän tirahti kyyneliä lukiessa ♥ Kiitos tarinasta ♥ Reissullanne on nähtävästi koettu tunteita aivan laidasta laitaan. Toivottavasti pääsette toistekin!

    Rupesin oikein miettimään mitä Nigeriasta oikeastaan tiedän. Tosi vähän, mutta ehkä sittenkin yllättävän paljon. Kielihommista on kyllä kysyttävää. Tuossa yhdessä katukyltissä näkyy "kiinalais-japanilaisia merkkejä". Mitä kieltä ovat ja miksi on kirjoitettu niillä? Ja sitten toinen kysymys on, että vaikka Nigerian virallinen kieli on englanti, onko se myös ihmisten äidinkieli yleisesti, vai puhuvatko kotioloissa enemmän sikäläisiä kieliä?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nigeriassa on 4 heimoa, joiden kieliä puhutaan englannin ohella. Lekki-alue on business keskus, uskon kiinalaisten merkkien tiekyltissä johtuvan siitä. T. Puoliksi Yoruba

      Poista
    2. Kiitos tiedosta! Tarkennan kysymystä ;) Onko Nigeriassa englanti ihan yleisesti arkikäytössä, vai sellainen virka- ja koulukieli, jota käytetään virallisissa asioissa, mutta ei arjessa? Vrt. suomen asema "ennen vanhaan", jolloin ruotsi oli virallinen kieli, mutta tavalliset ihmiset puhuivat tykkänään suomea.

      Ai niin, ja sitten erittäin tärkeä kysymys. Millaisia eläinmaailman edustajia Lagosissa näkyy?

      Tästä saattaisi saada kilometrin verran kaikenlaisia lisäkysymyksiä, mutta katsotaan nyt :-D

      Poista
    3. Kiitos Henna, tirahtelu on sallittua ja mulla sitä vasta tapahtuikin matkalla ja tota kirjoittaessa ♥

      Itsekin ihmeteltiin noita ääripäiden tunteita ihan reissullakin: ne oli niin intensiivisiä, että ensimmäisinä päivinä meillä tuli uni todella aikaisin. klo 21 tai jopa ennen ja unta riitti aamuun asti :D

      Kiitos Netan vastaukselle (tyttäreni on puoliksi igbo :) )

      Noita free (trade) zoneja on maailmalla enemmänkin, ne on alueita joissa on tullivapaata varastotilaa ja teollisuutta ( https://en.wikipedia.org/wiki/Free-trade_zone ) . Käsittääkseni Kiina on sijoittanut Lekkin free zonen rakentamiseen ja siellä on kiinalaisia firmoja. Tämä siis on mulla vaan oletus, ei varma tieto.

      Sitten kielihommiin: maassa on tosiaankin 4 heimoa. Fulani, hausa, yoroba ja igbo. Jokaisella heimolla on oma kieli ja siksi englantia puhutaan myös arkielämässä, koska se on se yhteinen kieli kaikille. Perheet ja ystävät samasta heimosta kyllä sitten puhuvat paljon noita omia kieliään, mutta silloinkin mukaan lisäillään englannin sanoja.

      Tien varsilla oli paljon härkiä, nautoja, vuohia ja kanoja.Hevosia kanssa jonkin verran ja jokunen kalkkuna. Kaikki oli vapaina. Eläimet saivat ruokaa (ja ilmansaasteita), kasvoivat vapaina, eikä missään tehotuotantolaitoksessa. Kanat oli kanaa, eikä mitään broilereita.
      Koiria nähtiin 3 vai 4 kappaletta ja Freedom parkissa mun äiti bongasi yhden kissan. Arvaa vaan, kuinka mulle naurettiin mun 4 sisäkissan takia :D Lemmikkieläinkulttuuri ei siellä ole vielä kovin laajaa, voisin olettaa ;)

      Lisää kysymyksiä kuule vaan kehiin, samalla saan itsellenikin tässä kirjattua juttuja ylös :)

      Poista
    4. Voin kuvitella, että sun neljälle sisäkissalle naurettiin :-D Lemmikkihommat on varmaan aika oudon kuuloisia aika monissa maissa! Aika vähän muuten koiria näitte, mun mielestä! Olisin kuvitellut, että niitä olisi ollut paljonkin (puoli)villeinä laumoina.

      Eläimiin liittyen sitten vielä. Oliko siellä eläinlääkäreitä? Sen tiedän, että luonnonsuojelualueilla ja -järjestöillä jne. on, mutta onko ajatus tavallisen kotieläimen lääkinnästä aivan outo? Ja koska esim. rabiesta epäilemättä on Afrikan maissa runsaasti, hoidetaanko (koti- tai villi)eläimille jonkinlaista immunisointia, esim. syöttirokotteiden avulla? Ja jos hoidetaan, niin kuka sitä hoitaa?

      Sitten sellainenkin kysymys, että uskaltaisiko vaaleanpunainen ihminen siellä liikkua ilman paikallista opasta, jos ei oteta huomioon liikennettä? Eli miten hyvin paikalliset suhtautuvat ylipäätään (perusjärkevästi) käyttäytyvään vaaleanpunaiseen? ;)

      Ai niin, ja vielä yksi tähän. Tarkoittaako "Lekki" jotakin ja jos, niin mitä?

      (Multa ei kysymykset lopu ihan heti ;-D)

      Poista
    5. Itse näin yhden ell-klinikan autonikkunasta ja se oli manner-Lagosin puolella vielä eli voisin olettaa, että joillain on lemmikkejä siellä.
      Rokotushommista en kyllä tiedä mitään, enkä löytänyt googlestakaan mitään infoa näin äkkiseltään. Sen löysin, että pupun saisi ostettua 5000 nairalla eli noin 10 eurolla :/

      Kokematon vaaleanpunainen voi hyvinkin liikkua saarilla hyvinkin ilman paikallista apumiestä. Siellä on paljon pinksuja töissä, nimittäin.
      Ihan kokemattomana en lähtisi mantereella sooloilemaan, mutta ajan kanssa kun maan tavat tulevat tutuiksi niin voisin hyvinkin uskoa että liikkuminen on ihan ok, päivällä. Pimeällä en tiedä, kuinka fiksua se olisi. Pinksut kumminkin mielletään varakkaiksi, mikä kyllä on totta kun vertaa paikallisiin.

      En tiedä mitä Lekki tarkoittaa, eikä googlekaan sitä löytänyt :D

      Seuraava kysymys, kiitos <3

      Poista
    6. Kiitos vastauksesta taas! (edellisistä en edes huomannut kiittää, näköjään käytöstavatkin unohtuu tässä kyselyiän jatkuessa :D) Pimeällä ulos meno ei järin fiksulta kuulostaisikaan. Ei tosin missään suurkaupungissa. Ja hienoa, että siellä siis on eläinlääkintää olemassa! Tosin kun eläimiä pidetään, jotta ne tuottavat evästä pöytään, ei niiden eliniänkään ole tarkoitus olla hyvin pitkä. Silloin ei ehkä tule niin paljon eläinlääkinnän tarvettakaan.

      Jos seuraavaksi kysyisi sellaista, kun Nigeriassa pelataan jalkapalloa (sieltä tulee Eurooppaankin kelpo pelaajia), ja oletan että Lagosissakin pojat pelaavat palloa herkästi, jos vain on pallo lähettyvillä. Lisäksi tiedän, että tytöillä on tiukempaa. Mitä tytöt harrastavat, vai voivatko harrastaa yleensäkään? Lagosissa siis, maaseudulla on epäilemättä taas toisenlaista.

      Sitten sellainen, että kun Afrikan maissa musiikki on monesti ihan toisella lailla tärkeä juttu kuin pinkkien ihmisten maissa, niin miten tärkeä osa se tavallisen lagosilaisperheen elämää on? Soiko musiikki paljon, lauletaanko ja soitetaanko perheissä ja millaisilla soittimilla?

      Sitten lisää luontoon liittyen. Noissa joissain kuvissa näyttää olevan puitakin: onko Lagosissa puustoisempaa/puistomaisempaa vai onko se pääosiltaan tuollaista kuvien mukaista kuivanoloista aluetta? Mitä nuo palmunnäköiset puut viimeisen kuvan vasemmassa laidassa ovat? Ja onko Lagos tasaista maata vai mäkisempää (näiden kuvien perusteella näyttää tasaiselta, mutta onko se niin)?

      Hei niin ja vielä sellainenkin, että miten vesiasiat? Miten paikalliset puhdistavat juomavetensä vai juovatko pullotettua? Siis kun esim. Venäjällä niillä on sellaisia suodattimia, joilla puhdistavat, taikka sitten keittävät vetensä, miten Lagosissa?

      (Sano ihan oikeasti sitten kun kyllästyt, en suutu, olen tottunut :-D)

      Poista
    7. Jalkapalloa pelattiin kaduilla. Paljon. Mihin vaan voi rakentaa kentän maaleineen niin sinne se rakennettiin. Jopa ajoteille ja siitä ne maaliksi rakennetut kivenmurikat piti aina siirtää kun auto tuli.

      Nuoren Aikuisen nyrkkeilylle naurettiin, ei kuulemma todellakaan tyttöjen juttu. Yleisurheilussa olen kyllä nigerialaisia naisia nähnyt. Muista harrastuksista en osaa sanoa :)

      Afropop suuri juttu maailmalla tällä hetkellä ja Kaiken maailman supertähdet levyttää nigerialaisten artistien kanssa. Nekin siis ovat lyöneet itsenä läpi (mm. Whizkid). Muutekin musa raikasi kaikkialla ja biitsillällä pantiin koko jengi vähän tanssiksi ;) Kotona kun oltiin, oli Afrikan MTV (Nigerian ?) päällä ja sieltä soi musa koko ajan.

      Lagos on tropiikin alueella ja siellä on paljon puita ja ihan trooppista metsääkin. yt En ehtinyt/tajunut kuvata sitä mutta jos sillä mun kakaralla löytyy videota aiheesta niin pöllin sen ja laitan uuden jututn vaikka tulemaan. Mun puutietämys on todella vajaavainen :D Ainakin siinä on palmu. Öh.

      Vesi ostetaan kaupasta, mutta johtovettä käytetään kokkauksessa jne. Vessat on ihan vesivessoja, mutta putkistot taas sen verran huonotettä vessapaprua ei mielellään pönttöön. Esim. kentällä oli suiku pöntön vieressä, millä puhdistauduttiin.

      Anna tulla vaan lisää kysymyksiä ei kyllästytä ;)


      Poista
    8. Okei! Maailman musiikkihommista minä olen kyllä niiiin pihalla... Mutta mulla on Spotify, taidan udella siltäkin ;-) Ja hih, sen voi uskoa, että jalkapalloa pelataan missä vain on vähänkään sopiva maapala :D Pojat on poikia. Täällä (ja varsinkin pienemmillä paikkakunnilla) pikkupojat tekee talvisin tossukiekkokenttiä kaduille ja siirtelevät maalitolppa-jääpaakkuja aina autojen edestä pois. Sekin on jotenkin lohduttava ajatus.

      Ja sitten seuraava kysymyssetti, ympäristöasioihin liittyen tällä kertaa. Kiitos kun jaksat!! :-D

      Miten jätehuolto toimii tai tuleeko perusperheeltä edes paljon roskiin menevää? Kompostoivatko ihmiset esimerkiksi omia ruoantähteitään (sen lisäksi, että osa kai menee kanojen, vuohien jne. eväiksi, ja vuohet toki syö lähes mitä vain...)?

      Ilmansaasteet jo mainitsitkin, mutta kuuluuko Lagosissa linnunlaulua, vai peittävätkö kaupungin, liikenteen jne. äänet sen?

      Näkyykö pimeällä tähtiä, vai onko keinovaloa niin paljon, että se peittää tähdet näkymästä?

      Poista
    9. Mä utelin Nuorelta Aikuiselta ja salakuuntelin serkusten musajuttuja ;D Sitten mä teeskentelen täällä, että mä olen niissä jutuissa ajantasalla ...

      Muovijätettä oli kaikki tiet pullollaan. Roska-auton näin kolme kertaa, mutta siltikään se jätemäärä ei näyttänyt missään vähenevän. Kaiken kaikkiaan siellä näytti siltä , että roskahommat ovat vielä aikalailla lapsen kengissä. Kompostointia en nähnyt missään. Kaatopaikan näköisissä paikoissa näin mm. lehmiä kaivelemassa syötävää. Jos joku tietää tästä enemmän, saa vastata :)

      Nyt kun mainitsit linnunlaulun niin en kyllä sitä mielestäni kuullut. Lintuja kyllä bongatiin, jopa puluja, mutta ääniä ei kuulunut eikä tähtiäkään tainnut näkyä. En ehkä kiinnittänyt niihin huomiota? Mutta kuun näin ;)


      Poista
    10. Kiitos taas! Arvatenkin olet oikeassa tunteessasi, että roskahommat on lastenkengissään. Se tahtoo olla noiden ns. vähemmän kehittyneiden maiden ongelmana. Sitä vain mietin, että mitä siellä tavallinen ihminen tekee roskilleen, koska jonnekinhan ne on kämpästä vietävä.

      Sitten seuraavat kysymykset :-D

      Lagos kun on suurkaupunki, niin millaisissa taloissa ihmiset asuvat (niinkuin kerrostalo, yhden perhekunnan talo tms.)? Ja tähän liittyen, kun ihmisillä on kanoja, vuohia jne., jotka kulkevat vapaana, niin miten kukakin tietää mikä otus on kenenkin? Eli onko siis jonkinlaiset omat pihat tms., joissa oman "karjan" kuitenkin olisi suotavaa pysyä, vai kuinka? Kun ei kai sitä nyt sovi naapurin vuohta tai kanaa mennä ruoaksi valmistamaan! :-D Ja vastaavasti kasvattavatko ihmiset omia vihanneksiaan, vai onko ne kokonaan ostotavaraa?

      Ja mereen (ja oikeastaan Sandran hämähäkkikysymykseenkin) liittyen vielä sellaista, että mistä uimaan aikovia varoitetaan? Meduusoita, haita, jotakin muuta?

      Poista
    11. Totta muuten. Perheen talolla mä kyllä laitoin roskaa roskikseen, mutta minne ne viedään - no idea.

      Meillä perhe asuu aidatulla alueella, kaksikerroksisessa talossa, jossa on useita asuntoja. Rikollisuuden vuoksi alue aidattu, ikkunoissa kalterit ja ulko-ovi paksua metallia. Kerrostaloja näkyikin noissa mun videoissa ja sitten rikkaiden taloja. Ikävä kyllä näin myös hökkelikyliä. Surullinen näky.

      Musta tuntuu, että ihmiset tunnistavat omat elukkansa ulkonäön perusteella. Missään en nähnyt elukoita aidatuilla alueilla. Toisaalta, ei jokaisella perheellä ole omia eläimiä vaan lihat ostetaan kaupasta. Vihannekset ostettiin kaupasta, mutta maaseudulla varmaakin viljellään ruokaa itselle sekä myyntiin.

      Meressä on kovat virrat, joista olen tainnut lukea varoituksia vaan netistä. Rantsulla oli punainen lippu, se oli ainoa varoitus. Näin ainoastaan yhden ihmisen, jolla oli uimahattu ja uimapuku päällä. Se oli kyllä joku ultraurheilija, kropasta päätellen.

      Seuraava kysymys ;)

      Poista
    12. Hökkelit varmasti oli surullinen näky, vaikkakin odotettavissa oleva näky myös :/ Voi kun ihmisillä olisi kunnolliset asumukset, ratkeaisi samalla moni muukin ongelma.

      Ultraurheilijatkaan ei yllätä, ja niistä ei auta kyllä esimerkkiä ottaa määräänsä enempää. Eikös Karibialla/Amerikassakin kuollut Irma-myrskyssä joku surffaaja, kun oli "saanut elämänsä aallon"...

      Mutta seuraavat kysymykset toden totta :D Asumiseen vielä sellainen, että onko tavallista, että asutaan omassa kämpässä vaiko vuokralla vai onko joku muu systeemi? Ja perheisiin ja asumiseen liittyen sellainenkin, että asuuko samaa taloutta vanhempien ja lasten lisäksi usein muita (esim. isovanhemmat)?

      Ja sitten liikenteeseen. Autot ja keket mainitsit, jalkakulkijoita näkyi videoilla ja tuossa yhdessä kuvassa joku ratsastaa. Onko siellä paljon muuta kuin moottoriliikennettä? Kuljetaanko hevosilla, polkupyörillä, jollakin muilla kulkupeleillä?

      (Taisin varoittaa, että kysymykset ei lopu heti... :-D)

      Poista
    13. Todella surullista. Mietin, kuinka sadekauden aikana noissa paikoissa on niin märkää ja mutaista. Niissä elää myös vauvoja ja vanhuksia, sydän särkyy ajatuksestakin.

      Raha ratkaisee tuollakin: osa omistaa asuntonsa, osa vuokraa.
      Meillä isoäiti asuu Lagosissa käydessään aina tuolla perheen asunnossa, kylässä (Owerrissa) hänellä on iso talo. Perheen talo Lagosissa on pieni. Kaksi pientä makuuhuonetta, pieni keittiö, vessa ja olohuone. Uskoisin, että isovanhemmat asuvat perheiden kanssa, kun eläkkeitä ei tosissaan ole ja työnteko hankaloituu iän myötä. Tästä asiasta mulla ei tietty ole kuin tämä oma arvaus.

      Muutamat fillarit nähtiin, muuten käytössä oli kyllä moottoriajoneuvot. Kuvan ratsastaja on duunissa biitsillä eli ratsastamaan pääsi noilla hevosilla rahaa vastaan. Nyt en taas ääneen sano, mitä mieltä siitä olin mutta mieli tekisi :/

      Seuraava kysymys, kiitos :D

      Poista
    14. Kiitos taas! :-D Tuo Owerri onkin varmaan melkoisen mielenkiintoinen paikka: kaupunki sademetsässä entisessä Biafrassa. Samalla opin myös, että maailmassa on sellainenkin viljelykasvi kuin Taro, jota myös Owerrissa kasvatetaan. En ollut ikinä ennen kuullutkaan. Kassava, jamssi sun muut sentään nimeltä oli tuttuja.

      No mutta sitten taas! Ensiksikin pieni sivuraide tuohon Owerriin liittyen: näyttää olevan jonkin verran matkaa Lagosin ja Owerrin välillä, niin kuljetaanko se bussilla vai kuinka, ja kauankohan matka mahtaa kestää? Ja tähän löyhälti liittyen, saavatko naiset ajaa autoa (tämän taustalla siis se, että Nigeriassa on paljon muslimeja, ja muslimimaissa ei välttämättä saa)? Vai riippuuko peräti uskonnosta (tai jostain muusta) saako vai eikö saa?

      Ja sitten vielä jalankulkijoihin, että onko jalankulkijoille minkäänmoisia omia kaistoja/kävelyteitä, vai kävelläänkö siellä, missä vaikuttaa olevan vähiten riskiä jäädä auton alle?

      Vielä ainakin ruoasta vähän pitää kysyä, mutta jääköön ensi kertaan. Ja näkyypä näitä kysymyksiä tulevan sitä mukaa, kun vastauksiakin :-D

      Poista
    15. Isoäiti asuu nykyään ihan kokonaan Owerrissa ja matkaa bussilla Lagosiin tarvittaessa. Matka vielä noin 6 tuntia ja matkaa suht' vaarallisen Deltan alueen läpi. Joskus Junior ajaa itse sinne ja nappaa mummon paluumatkalle mukaan. Vaalenapunaisten ihmisten ehkä kannattaisi harkita lentämistä Owerriin turvallisuuden takia , lentämällä se on tunnin matka. Lentäminen on varsin kallista, edestakainen matka Lagos-Owerri-Lagos kustantaa noin 200-250 euroa, riippuen ajankohdasta ja missä luokassa matkustaa.

      Nigeria on noin 3 kertaa suurempi kuin Suomi. Pohjoinen Nigeria on muslimialuetta ja eteläinen taas kristillistä ( ja eri kirkkokuntia on ihan älytön määrä!) . Lagosissa näin molempia sukupuolia ratissa, miehiä kyllä enemmän. Siihen saattaa vaikuttaa myös yhteiskunnan vanhoillisuus: on naistenhommia ja sitten on miestenhommia ;)

      Victorian saarella näin jalkakäytävän tapaisia juttuja, mutta oliko ne oikeasti jalkakäytäviä - en pysty sanomaan. Ihmiset kävelee tienposkissa ja kadun yli mennään mistä päästään/ehditään/mahdutaan livahtamaan. Käsimerkit on ylityshommissa tärkeitä. Kuskille kämmennen näyttäminen yleensä riittää. Hurjan näköistä...

      Seuraava kyssäri, kiitos :)

      Poista
    16. Ei piipahdeta mummolassa noin vain tuollaisilla etäisyyksillä ja matka-ajoilla... Varsinkin kun huomioidaan myös polttoainepula, eikä niitä tankkauspaikkojakaan siellä ehkä ole ihan kamalan tiheässä.

      Mutta ruoka. Kuvassa oleva annos näyttää tolkuttoman hyvältä ja google kertoi niin hyvän oloisista eväistä (myös kasviseväistä), että meinasi itku päästä pelkästä ajatuksesta. Mutta onko ruoka tavallisesti tulista? Googlen resepteissä kun sanotaan usein, että voi tehdä tulista tai mietoa :-D Ja sitten, että onko keittobanaani/banaani kuinka keskeinen osa tavallisen ihmisen ruokavaliota? Ja söittekö jamssia ja millaista se on? Entäs mitä hedelmiä käytetään (paitsi ananasta ja papaijaa, jotka mainitsit)? Se oli muuten mulle (vege, joskaan en vegaani) yllätys, että käytetään paljon lihaa. Olin kuvitellut hyvinkin kasvispainotteisen ruokavalion.

      Kiitos taas vastauksista, olen tajunnut monta selvää asiaa!

      Poista
    17. Juu, ei piipahdeta ;)

      Ruoka on yleensä tulista. Toki mietojakin on, mutta paljon syöty jollof riisi ja toi tomaattikastike on yleensä aina tulisia. Mä teen kotona tuota tomaattisoosia aika usein ja mukaan menee aina pari habaneroa. Chili koukuttaa, on koukuttanut jo 30 vuotta ;) Se on tosi hyvää vaikka ihan vaan perunan ja mustasilmäpapujen kanssa.

      Jamssi on aika mieto juurekas. Hotellilla sitä oli aamiaisella tarjolla öljyssä keitettynä, jolloin se oli vähän ranujen makuista. Se tosin tarjoiltiin tulisen kylmän tomaattisoosin kanssa.

      Keittobanaani on varsin yleinen lisuke, välipala tai pääruoka. Itse en tosin sitä koskaan ole pääruokana syönyt. Se on käsittääkseni huokea ja ravintorikas ruoka. Yleisin tapa valmistaa se on öljyssä paistaminen. Öljyä muutenkin käytetään ihan älyttömän paljon, palmuöljy eniten. Silti ihmiset on hoikkia...

      Hedelmiä löytyy paljon mm. mangot, mandariinit, banaanit, kookos, garden eggs (kandee googlettaa, jännän makuinen. Ei juurikaan makea ja vähän kitkerä. Ja vähän kouluttava, vaikkei ihan kamalan herkullinen ollutkaan ).

      Onko vielä jotain, missä voin auttaa :) ?

      Poista
    18. Onhan toki vielä jotakin! Tosin nyt saa kyllä alkaa kohta riittämään kysely, etten nyt ihan droppaa sun tunnelmaa. :-D Kyselen tarvittaessa lisää, jos joskus tavataan!

      Ihmisten ja paikkojen nimistä kuitenkin vielä. Tiedän, että joillain nigerialaisilla on "perus-englantilainen" nimi (vaikka John tms.), joillain englanninkielinen nimi, joka tarkoittaa jotakin (vaikka ex-presidentti Goodluck Jonathan) ja sitten on paikallisten kielten mukaisia nimiä, jotka tarkoittavat jotakin. Mutta minkälainen nimeämistapa on yleisempää kaupunkilaisilla? Tämän taustalla on sellainen, että olettaisin maaseudulla mieluummin annettavan "omankielisiä" nimiä, jolla "toivotetaan" jotakin lapselle ja kaupungeissa sitten ehkä enemmän niitä "yleismaailmallisia" nimiä. Onko oletus sinne päinkään?

      Entäs onko yleistä, että paikkojen nimet tarkoittavat jotakin (niinkuin vaikka täällä on Joensuu tai Seinäjoki), vai ovatko sellaisia, joiden merkityksen löytääkseen pitäisi upota tosi syvälle historian- ja kielioppikirjoihin? :D

      Kiitos ruokatiedostakin! Googlailin garden eggs, en ollut kuunaan kuullutkaan moisesta! On siis munakoison sukulaisia.

      Poista
    19. Ei tunnelma näistä kysymyksistä droppaa, kiva vaan kun itsekin saan vähän kaivella muistoja, googlea ja jakaa kokemuksia täällä :) Tuleepa maa tutummaksi kaikille, jotka jaksaa näitä juttuja lukea!

      Nimihommissa kerron vaan sen mitä itse tiedän. Lapselle annettaan heimonimi (Eze, Chioma, Uzoma) ja se viittaa monasti jumalaan tai kuninkaaseen tms. Sitten englanninkielinen nimi ja sukunimi. Tässä linkki jokusesta nimestä ja mitä ne tarkoittaa: https://www.behindthename.com/names/usage/igbo
      Musta tuntuu, että nimihommat menee samoin niin maaseudulla kuin kaupungeissakin. Monella on englanninkielisenä nimenä vaikka Blessing, se Goodluck, Grace, jne.

      Paikan nimistä en osaa sanoa juuri muuta kuin että Lagos on nimetty Portugalin Lagosin mukaan....

      Me päästiin maistamaan noita munakoison kavereita kanssa ihan ekaa kertaa, ei ehkä ihan suosikki mutta söisin kyllä jos joku tarjoisi :D

      Poista
    20. Wau, kiitos! Tuo linkattu sivu selitti paljon erilaisia asioita! Hauskan paljon myös noita nimiä, joita käytetään sekä naisilla että miehillä.

      Onko heimokielet muuten miten erilaisia; onko mitään mahdollisuutta, että eri kieliä puhuvat ymmärtäisivät toisiansa?

      Ja sitten kouluhommiin :-D Miten pitkät koulumatkat kaupunkilaiskoululaisilla on ja miten matka taitetaan? Ei kai lapsia voi yksin päästää liikkeelle? Ilmeisesti on julkisia kouluja ja yksityisiä, mutta ovatko kaikki maksullisia? Entäs käytetäänkö koulupukuja?

      (Ei nämä lopu! o.O)

      Poista
    21. Nuori Aikuinen on Chioma, hänen yksi serkku on Amarachi ja hänen pojat Chibuzo ja Munachi :)Chi-kulkee siis vahvasti suvun nimistössä.

      Musta tuntuu, että igbot ja yorobat ehkä ymmärtävät toisiaan ainakin jonkun verran mutta sitten noi pohjoisessa juteltavat kielet, niihin ei varmaan etelässä niinkään törmää. Kai?

      Koulusysteemi on brittiläinen, koska enkut ne siellä hallitsi aikoinaan. Lapsilla on siis koulupuvut ja kouluihin mennään kävellen tai autolla vieden, tämä taas olettamus. Jostain luin, että 1-6 luokat ovat ilmaiset, mutta vanhempien tulee osallistua liitujen, paperien jne. hankitaan pienellä summalla. 7 luokasta eteenpäin koulutus sitten maksaa. Yksityiset koulut maksaa käsittääkseni aina.

      Seuraava satsi, kiitos ;D

      Poista
    22. Kävisi järkeen, että yksityiskoulut ovat maksullisia aina. Mutta hyvä, että edes alaluokat ovat pääsääntöisesti maksuttomia! Seuraavat kysymykset olisi, että menevätkö lapset kotiaan lähimpään kouluun, vai määräytyykö se jotenkin muuten (siis jos julkisista kouluista puhutaan)? Ja luin jostain, että julkisiinkin kouluihin olisi jonkinlainen pääsykoe tms., mutta onko se siis alaluokillakin, vai vain ylemmille luokille mentäessä? Ja opetetaanko kouluissa myös heimojen kieliä, tai ovatko peräti opetuskielenä englannin ohella?

      Chioma on kaunis nimi ja sana, sekä merkitykseltään että sanana ♥ Tuosta linkatusta sivustosta selvisi mm. että "chi" on jumala tai muu henkiolento. Olin jo ehtinytkin miettiä, että mitenkä lapset on ennen kristinuskoa nimetty (oletuksena siis, että britit ovat tuoneet tullessaan sekä uskontonsa että kielensä), mutta silloin se henkiolento on kai ollut joku muu, vaikka sana on sama :-D

      Poista
    23. Nyt oli pakko hakea wikipedia avuksi näissä kouluhommissa, kun itse en niistä mitään tiedä: https://en.wikipedia.org/wiki/Education_in_Nigeria

      Chioma sai nimensä isoäitinsä mukaan ♥

      Aika jännää tuolla kyllä oli se, että kaikki on kovasti ja syvästi uskovaisia, mutta silti uskotaan myös noituuteen.

      Poista
    24. Suvussa kulkevat nimet ❤️

      Olen vähän ymmärtänyt, että ei ole ihan tavatonta, että uskotaan noituuteen ja silti ollaan syvästi kristillisiä. Varsinkaan noin, kun se kristinusko on suhteellisen tuoretta "tuontitavaraa". Ehkei ole vanhat uskomukset (vielä?) ehtineet jäädä pois tms.? Vähän kuin se kielikin: puhutaan vähän sekaisin sekä alkuperäistä että "tuontikieltä". Jos kielet ja kulttuurit sekoittuu niin hyvin, niin miksei sitten uskonnotkin.

      Poista
  10. Kiitos kun jaoit tämän meille, on ollut kohtalo julma sinulle ja perheellesi, ihanaa kun pääsit/uskalsit matkaan lähteä, varmasti aivan mahtava kokemus. huh, miten jännittäviä/pelottavia/ihania hetkiä olet siellä kokenut, toivottavasti pääset sinne uudelleen. Kaikkea hyvää sinulle ja perheellesi <3.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Sari kauniista sanoistasi ♥

      Koskaan ei tiedä mitä elämä eteen heittää. Surusta ja murheesta huolimatta meillä on ollut hyvä elämä, paljon onnea ja vielä enemmän iloa :) Tämä matka oli yksi niistä suurimmista iloista, surullisesta vireestä huolimatta.

      Poista
  11. Olipas hieno juttu. Tuleeko vielä lisää kuulumisia maaseudulta? Afrikassa löytyy uskomattoman hienoa luontoa ja todella ystävällisiä ihmisiä. Itsellä kuitenkaan Lagos ei olisi matkalistan kärjessä, asia teillä tietysti toinen kun paikalla on tuttuja ihmisiä ja sukulaisia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos :)

      Tällä reissulla emme olleet kuin Lagosissa, mutta seuraavalle reissulla toivon pääsevämme käymään myös suvun kotikylässä Owerrin kupeessa. Jos tämä haave toteutuu niin sitten täältä blogista löytyy juttua myös sieltä.

      Kyllä muo kiinnostaisi nähdä muitakin maita Afrikassa, mutta juurikin ihmisten takia meillä taitaa tuo Nigerialla ja Lagosilla olla etuajo-oikeus meidän matkoissa :)

      Poista
  12. Fantastically written piece. I lived through the entire story as if I was a part of it and it gave me a nostalgic throwback on many things especially the memory of my good friend your dear husband of blessed memory. Taru you have done very well, You are woman with a great heart, also a scion of a woman with a great heart. Thank you and God bless you.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Thanks Ike , your words mean a lot to me.
      God bless you, too.

      Poista
  13. Olette todellakin tehneet SUUREN ja PITKÄN matkan. Oli hienoa lukea tämä. Ihan muuta, ihan toisenlaista. En edes tiennyt että tällainen retki oli suunnitelmissa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Ana ♥

      Sun pitäisi olla kuule fb:ssä niin olisit tiennyt matkasta ;) Siellä mä siitä lätisin, muuten en juurikaan.

      Poista
  14. Ehdin lukea tämän eilen sillä välin, kun tytär oli röntgenissä ja ajattelin, että miten koskettavan ja suuren matkan olettekaan tehneet. <3 Miten tunteet on varmaan mennyt vuoristorataa surusta, haikeudesta ja ilosta. Mieletöntä tyttärellesikin tavata sukulaisensa ja toinen kotimaa. Tämä matka jää ikuisesti kyllä teidän sydämeen ja kiitos, että sain näin lukijana olla osana sitä.

    <3 Taru <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oil hurjan huojentavaa kuulla, että sun tyttärellä on kaikki ok ♥

      Kiitos Tiia kauniista sanoista. Matkan prosessointiin menee vielä varmaan tovi, mutta sen pystyn jo nyt sanomaan, että suvun tapaamisen lisäksi se avasi silmät ja pisti punnitsemaan omia arvoja.

      Poista
  15. Oli kiva lukea matkakertomuksesi. Varmasti hieno ja tunteikas reissu ♥.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos AnnaS ♥
      Reissu oli kyllä uskomaton, monella tapaa.

      Poista
  16. Luin tämän postauksen heti, kun se ilmestyi (ja olin jo ehtinyt kuumeisesti käydä täällä kurkkimassa sitä jo etukäteen), mutta en jaksanut nakutella puhelimella pitkiä kommenttejani. :) Mutta koko ajan olin hengessä mukana teidän matkalla ja tiirasin heti kaikki FB-päivitykset ja snapit ja kaikki! Ihan mieletöntä, että tuon matkan toteutitte, enkä edes osaa kuvitella sitä tunteiden mylläkkää, mikä takuulla iski.

    Mä olisin varmasti ihan pakokauhuinen Nigerian liikenteessä, kun kiljahtelen jo Suomenkin liikenteessä ja tunnustan polkeneeni pelkääjän paikalla jarrupoljinta koko ikäni. :-D Aikamoisia myös nuo kiväärikokemukset! Mutta ymmärrän silti, miksi uusi matka on jo suunnitteilla. Toiset asiat vain ovat pelkoa tärkeämpiä!♥

    Muakin kiinnostaisi kuulla lisää Nigerian eläimistä. Onko siellä vaaraa, että villieläimet tulisivat lähelle asutusta? Ei varmaan kaupungissa, mutta ehkä kuitenkin vähän syrjemmällä? Onkohan siellä jotain myrkyllisiä käärmeitä tai hämiksiä tai jotain? :-o Entäs jellonat? Onpa ollut mielenkiintoista lukea myös vastauksia Hennan kysymyspatteristoon! Nigeriasta kuulisin mielelläni useammankin postauksen verran. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos mielenkiinnosta, se lämmittää tosi paljon ♥

      Pakokauhua oli varsinkin mun äidillä, koska sekin kiljahtelee ja säikähtelee Suomessakin. Mutta kyllä vaan hänkin rauhoittui ajan kanssa, pelko lähti mutta säikkyminen taisi vähän jäädä päälle :D Turvan tunteen toi meidän kuskien varma ajaminen. Meno oli varsin sulavaa, vaikka muuttuvia tilanteita oli kokoajan.

      Me ei törmätty villiin luontoon juuri ollenkaan, paitsi siis lintuihin ja sisiliskoihin (söpöjä!) . Voisin tosin epäillä, että Lagosin ulkopuolella ja maaseudulla löytyy sitten enemmän valikoimaa ja ehkäpä jopa jänniä kohtaamisia? Pakko oli googlettaa ja löysin jopa safarimatkan Lagosista noin 3 tunnin ajomatkan päähän: https://www.toursbylocals.com/fivedayswildlifetournigeriaprivatetour
      arvaa, alkoiko kiinnostamaan !

      Kamalan kattavasti en nyt näihin osannut vastata, mutta yritystä kyllä löytyi ;)

      Poista
  17. Harvoin jään sanattomaksi, mitta tämän kirjoituksen alkuosa pysäytti ja toi kyyneleet esille. Olet vahvempaakin vahvempi nainen ja äiti! ♥

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Kaisu, arvostan kovasti sun kauniita sanoja♥

      Me ollaan eletty vaan omaa elämää ja yritetty tehdä siitä meille paras, kaikesta huolimatta. Jokainen saa jonkinmoiset kortit ja sitten itse pitää päättää, kuinka niillä pelaa. (tulipa kliseinen lause :D )

      Ps. Paras bonus on se, että mä sain sut sanattomaksi ;D

      Poista
  18. Olen nyt lukenut tämän tekstin ainakin viisi kertaa, enkä edelleenkään osaa sanoa tähän mitään, veti aivan sanattomaksi. Hyvällä tavalla sanattomaksi. ♥

    VastaaPoista
  19. Aika sanattomaksi vetää. Laitan tän vaan tähän: ♥

    VastaaPoista
  20. Koskettava kertomus teidän matkasta, suuria tunteita on riittänyt. ♥ Kiitos kun jaoit tämän, kivasti oppi samalla Nigerian kulttuurista. 21 miljoonaa ihmistä, pelkkä ajatus saa pään ihan pyörälle. :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Piivi ♥

      Kun me mentiin sinne, siellä oli pitkä vapaa viikonloppu ja Victorian saari aika tyhjänä, mutta tiistaina ne kaikki 21 miljoonaa taisi lähteä töihin, eikä tyhjyyttä missään :D

      Poista
  21. No voi kauhia. Alkoi kyyneleet valua kun eläydyin monenlaisiin tunteisiin, joita matkaan ja koko tähän elämäntarinaan varmasti liittyy. Jotenkin tuo kuva isästä lapsensa kanssa heti alussa oli jo liikaa! Luen siis kissablogia töissä kun en jaksa keskittyä omaan puisevaan hommaani, ja on aina vähän outoa alkaa itkeä keskellä toimistoa :'''D Huh huh. Tuntuu syvästi väärältä, että ihmiset kuolevat kesken kaiken. Lopulta kuitenkin uskon, että kaikki menee, niin kuin on tarkoitettu. Vaikka tarkoitusta ei voi itse ymmärtää. Siihen mihin ymmärrys loppuu, siitä usko alkaa, sanoi mummo aina.
    Joka tapauksessa, ihana, mukaansatempaava matkakertomus. On hätkähdyttävää miten vähän me täällä tiedetään mistään Afrikan maista. Nigeria on mulle tuttu ainoastaan Chimamanda Ngozi Adichien kirjoista. Eräällä kurssilla tein ryhmätyötä nigerialaisen tytön kanssa, ja hän sanoi ihan suoraan että häntä inhottaa ajatus että ihmiset Suomessa päästää koiria ja kissoja sisälle koteihinsa, ne ovat hänestä likaisia. Hän paheksui ankarasti sitä, miten lemmikki on melkein kuin perheenjäsen joillekin Suomessa. En viitsinyt sanoa, että minulle kissani on tärkeämpi kuin mitä lapsi olisi (en pidä lapsista:D ) ja kisu on todellakin perheenjäsen. Tällaiset kulttuurierot ovat kiinnostavia ja avartavia. Jos joku suomalainen nurisisi eläinten hyvästä kohtelusta, saisi turpaansa, mutta kun ihmiset tulevat oloista, joissa osalla ihmisistäkään ei ole edellytyksiä ihmisarvoiseen elämään, eipä siihen voi sanoa mitään. Kunpa kaikilla ihmisillä ja eläimillä olisi hyvä olla. Meillä olisi varmasti opittavaa afrikkalaisten kulttuurien sydämellisyydestä ja yhteisöllisyydestä ihmisten osalta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos aivan ihanasta kommetista <3

      Kiva kuulla, ettei tämän kissablogin piipahdus muissa aiheissa ollut huono homma ollenkaan :) Häpeäkseni voin tunnustaa, että oma tietämys Nigeriasta oli loppujen lopuksi erittäin vähäistä ja olettamusten värittämää vaikka toki tiesin enemmän kuin moni muu.
      Tämän huomaaminen olis itselleni se ihan ensimmäinen shokki. Minä, mielestäni varsin sivistynyt täti olin aivan hakoteillä monen jutun kanssa. se on jatkuva nöyrtyminen elämän edessä välillä rankkaa;)

      Suvulle uskalsimme mainita meidän "eläinaktivismitaustasta", koska kyllä ne pataan päätyvät eläimet teiden varrella suretti. Se oli se sydän, joka puhui. Järki kyllä tiesi, missä mennään. Ja kyllähän mun 4 sisäkissaa herätti valtavaa hilpeyttä. En kyllä kuuna päivänä kehtaisi heille kertoa, paljon mulla menee rahaa noiden eläinlääkäreihin :/ Huh.

      Poista

Sana on vapaa, kiitämme kommentista :)