sunnuntai 15. maaliskuuta 2020

Asian vierestä: Ruokaa suoraan tuottajalta /Pieni Ruokakauppa / Eggspress

Vaikka me ollaan kissablogi niin välillä me jutellaan ihan jostain muustakin. 
Nyt me puhutaan ruuasta. Ja pienyrittäjistä. Kotimaisista ruuantuottajista. 

Triolan täti-ihminen on nimittäin jo aikoinaan aloittanut eettisen ruuan ostamisen kananmunista. 


Kuva: Vaahteramäen Eggspress




Kuva: Vaahteramäen Eggspress

Somerolainen Vaahteramien Eggspress aloitti aikoinaan ajelemalla Suomessa toimittamalla etukäteen netissä tilattuja omia Friida-muniaan. 
Munat ovat free range, ilman GMO- ja  kalarehuja syötettyjen kanarouvien munimia herkullisia munia. 
(Tuotteet eivät ole luomusertifikoituja, mutta itselleni merkkaa eläinten olot, eikä isolla rahalla ostettu ja ylläpidetty sertifikaatti. )



Friidan munima, Täti-ihmisen lautasella.

Vuosien varrella myyntiin on tullut myös mm. jauhoja, maitoa, marjoja, lihaa. Viime vuonna Eggspressin oheen perustettiin Pieni Ruokakauppa, joka toimittaa ruokaostokset kotiin asti. 

Siitä lähtien meillä on käytetty vain tätä vaihtoehtoa, koska maailman kätevin.

Triolan täti on ostanut kaupasta tehotuotettua lihaa kerran, kaksi muutaman vuoden aikana.

Myytävät lihat on todellakin eettisesti tuotettuja ja siten eläimiä kunnioittaen kasvatettu. 
Ne ovat myös maukkaampia, jos on vähän tämmöinen foodie, kuin tämä täti on. 
(Kissat tosin syö Rainbown filesuikaleita, koska rahat loppuisi kesken, jos eettistä syöttäisin niillekin.)



Liha, porkkanat ja perunat ostettu Eggspress/Pieni Ruokakauppa - kokkailu by Täti-ihminen.

Nyt, kiitos koronaviruksen, Suomen pienyrittäjät ovat helisemässä. 
Isot marketit on tyhjätty ruuista, kukaan ei käy ravintoloissa syömässä. 

Aamulla törmäsin tähän: 


"Nyt tarvitaan apua ja yhteishenkeä!
Nykyisestä maan tilanteesta ja epidemian odotuksesta johtuen ruoan pientuottajat ovat todella pulassa. Heikkilän Juustolan Pekka kertoi juuri, että torstain ja perjantain välisenä yönä tilauskannasta ja sitämyöten liikevaihdosta katosi 60%. Ihmiset eivät liiku eivätkä syö ravintoloissa tai kahviloissa. Niinpä ne kahvilat eivät myöskään tarvitse maitoa.
Tämä sama tilanne on päällä kovin monella muullakin tuottajalla, Heikkilän lukua sain luvan käyttää esimerkkinä. Kriisi sataa isojen ruokatalojen ja isojen markettien laariin, pienet kaatuvat. 
Tässä on ihan oikea vaara, että tässä maassa on tosi monta pientä ruokapajaa vähemmän ennen kuin maailma palaa mallilleen epidemian jälkeen. 
Eggspress ja varsinkin Pieni Ruokakauppa on valmistautunut lisäämään kapasiteettiaan. Me pystymme tarvittaessa laittamaan kaksi autoa liikkeelle joka ikinen päivä ja toimittamaan ruokaa suoraan koteihin.
Jos oikein huonoksi tilanne menee, mutta itse saamme pysyä terveenä (ja elossa), laitamme Eggspress-kierrokset hetkeksi kiinni ja teemme kotiinkuljetuksia silläkin ajalla ja kalustolla. Silloin pystymme ottamaan jakelualueeseen mukaan myös uusia kaupunkeja ja alueita.
Me vetoamme nyt teihin: alamme täyttää varastoja ja olemme valmiita palvelemaan. Laittakaa sana liikkeelle. Jokainen pientuottaja saa nyt halutessaan tuotteensa Pienen Ruokakaupan myyntiin. Vinkatkaa tuottajille, kertokaa kavereille ja ennen kaikkea OSTAKAA!
Pyydän syvimmin ja nöyrimmin, todella monella tuottajalla ja suoramyyjällä on nyt todellinen hätä. Muitakin kanavia on kehitteillä ja olemassa, me tarjoamme tätä omaamme nyt ihan kaikkien tuottajien ja kuluttajien käyttöön!
Mikko Välttilä ja muu Eggspressin väki. "

Tästä syystä tämä kirjoitus tuli nyt, koska parempaa ajankohtaa en oikein voisi keksiä.

Toivon, että tällä jutulla saisin meidän lukijoita innostumaan ja menemään ostoksille. Kyselemään Vaahteramäen Eggsressin puolelta, joko toimitus omalle alueelle on mahdollinen, jos sinne ei ole toimitusta.


Pienen Ruokakaupan ostokset viime vuoden puolelta.

Ja huomioithan, että kyseessä ei ole marketti ja siten saattaa ostettavaa olla välillä vähemmän, välillä enemmän eikä yhtä laajalla valikoimalla.
Eikä löydy sitä vessapaperiakaan ;) 

Mutta sitäkin parempaa ruokaa! 










6 kommenttia:

  1. ♥ Ihana suurisydäminen täti-ihminen, joka mitä ilmeisimmin on mainio kokki! Jos voisin, söisin noi kuvat, mutta sitten mulla ei olisi enää ruutua enkä pystyisi tekemään töitä.
    Tärkeä asia tämä. Eläinten hyvinvointi on tosiaan kaikkein tärkein kriteeri ruokaa ostettaessa! Ja pienyrittäjiä on tuettava. Kiitos paljon vinkistä.

    VastaaPoista
    Vastaukset

    1. Tahtoisin olla tosi hyvä kokki, mutta oon kokki, joka onnistuu aina joskus ja joskus taas feilaa ihan täysin ;)
      Mutta ruokaa rakastan: katsella ja syödä. Joku kerta pidän teille pienet päivlliskutsut ja sit kaikki toivotaan, että sen kertainen kokkailu olisi sitä tosi hyvää kokkailua :D

      Myöskin muuten kaikki muutkin pienyrittäjät (kuin ruokaa-alan) tarvitsevat nyt apua, kun ihmiset ei liiku ja yrittävät varmaakin säästää lomautusten pelossa.
      Tässä vaikka puutarha- ja käsityöihmisille (muidenkin kantsii siellä piipahtaa) löytyy hyvä vinkki: http://www.elsanlempituoli.fi/setuoli.html ♥

      Poista
  2. Hyvää asiaa!!!

    Täälläkin on paikallinen REKO-piiri, olen tuotteita katsellut mutten (vielä) koskaan tilannut. Yksi tuottaja tarjoaa kananmunia ja sanotaan, että kanoilla on "reilusti tilaa", mutta mitä se nyt kenellekin sitten tarkoittaa. Haluaisin kuvan kanalasta mut en uskalla pyytää. :'O Kyllä niillä munilla kova menekki ainakin on, joskin hintakin on selvästi alempi kuin vaikka noilla Friidoilla näyttäisi olevan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tässä on muuten hyvä selvitys mitä mikin tarkoitaa kananmunien kanssa : https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/mikkovlttil/158982-ulkovapaanluomuonnellisenvirikekananmunia/

      Onko silä munamyyjällä fb-sivut, sieltä voisi käydä vaklaamassa, jos olisi kuvia?


      Poista
  3. Oi näyttää kyllä hyvältä! Harmi, kun tänne on vähän pitkä toimitusmatka, mutta jotain vastaavaa saattaisi kyllä myös löytyä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi olla joo, että katteet vähän paukkuisi, jos teille asti lähdettäisiin tuomaan :D

      Poista

Sana on vapaa, kiitämme kommentista :)