maanantai 2. joulukuuta 2013

Astmakatin lääkekaappi

Nilsson on kyllä tämän blogin sisällöntuottaja numero uno. Hyvässä ja pahassa. Ja sairastelussa.
Nyt tulee meidän astma-special, koska se on taas nousussa ja oireettomuus laskussa.


Vuoden ympäri meidän tulee käyttää hengitettävää kortisonia eli Flixotideä.
Tärkein medisiini
Vaikka oireita ei ole niin kerran päivässä olisi hyvä antaa tötsyt, oireilevana aikana tuplat: aamuin/illoin. Täti-ihminen luisti tästä kesällä kun törppönä luuli kissan parantuneen ja ettei lääkettä enää tarvittaisiin. No tarvittiin kyllä syksymmällä. Ideaalisin tilanne olisi, että kissan oireettomuutta pystyttäisiin ylläpitämään vain tällä lääkkeellä.

Ohessa käytetään sitten seuraavaa hengitettävää lääkettä joka avaa keuhkoputkia: Ventolineä.
Medisiini kakkonen
Ventolineä annetaan joka päivä kahdesti ( Flicotiden ja Ventolinen välissä pitää olla 5 minuutin tauko) silloin kun kissa oireilee yskimällä päivittäin. Silloin tosin avataan ensin kehkoputket ja tokana annetaan kortisonitötsyt.

Ja milläs näitä sitten hengitellään? No bongilla tietty. Tai virallisesti sanottuna Aerokat feline aerosol chamberillä.
Nilssonin bongi
Hengitettävät lääkkeet tulee nimittäin normaaleissa inhalaattoreissa ja kuvan mukaisesti kamat ammutaan inhalaattorista ensin tohon bongiin ja sitten kissa ottaa ne tötsyt. Laitteessa on sellainen läppä, josta lasketaan hengitysmäärä : molempia lääkkeitä tulee ottaa 7-10 hengenvedon verran.  Näppärä pikku aparaatti sanon mä!

Mitäs sitten, jos nämäkään lääkkeet ei auta ja katti vaan yskii? Lisätään cocktailiin  vielä nieltävä kortisoni eli Prednisolon  5 mg.
Medisiini jykevä kolmonen koviin oireisiin
Tämän käytöstä on vaikea sanoa annostusta, koska se on täysin riippuvainen kissan oireista. Viime vuonna jouduimme antamaan kunnon hevoskuureja pitkän ajan ennen kuin Nilssonin olo helpottui ja annostusta vähennettiin hissukseen. Sen verran voisi sanoa, että kun purkissa on ollut 100 tablettia niin tällä hetkellä siellä on vajaa 10. Tällä hetkellä katson auttaako 1/4 tabu päivässä noihin oireisiin, jos ei niin kysyn taas meidän eläinläkäriltä uudet ohjeet. Pahimpina oireluaikoina annoimme pillerin per päivä, muistaakseni  vähintäänkin kuukauden ajan. Kyllähän noi tiedot voisi kaivaa arkistosta, mutkun ei täti jaksa ;)

Astmakatin lääkelaukku
Tässä sitten itse lääkelaukun omistaja.

Meikä diggaa bongista silloin, kun vähän ahdistaa henkee mut tabut ei oo mun juttu. Ollenkaan.
Lääkkeitä saadaan kissaan vaihtelevalla menestyksellä. Oireiden ollessa päällä, kelpaa bongi mutta viime kesänä piti vähän leikkiä vaikeata ja huitoa sitä naamalta pois tassuilla. Pillereille on Nilsson kehitellyt ns. aaltokielen eli tyyppi työntelee kieltä sisään-ulos aika vaudikkaaseen tahtiin jolloin pilsun tiputtaminen kitaan on aika vaikeaa ja tänäänkin koitettiin muutaman kerran ennen kuin saatiin pilleri matkalle mahaan.

Jossain vaiheessa meillä on tiedossa sitten tutorial miten bongia meillä käytetään. Se tulee ulos joskus. Ensin pitää videoida muutama otos muutamana päivänä ja valita sitten se onnistunein otos. Tai vähiten epäonnistunut  ;)


21 kommenttia:

 1. Hyvä tietopaketti!

  VastaaPoista
 2. Voi pientä potilasta! Opetusvideo ja opetusmateriaalit ovat aina jees, varsinkin kun kyseessä on kissan hoiva ja huolenpito. Jäämme odottelemaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Potilas on onneksi oma reipas itsensä aina kun ei keuhkot vaivaa ;) Jännittää mitä saadaan aikaiseksi ja koska....

   Poista
 3. Onneksi sopivia troppeja löytyy, kiitos tietopaketista. Nilsson on niiin ♥ ja nyt alkaa sössötyttämään :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Astmaatikko pystyy kaikesta huolimatta mesoamaan siihen malliin, että tänään herran selkä kuivapestiin jostain ihmeen möhnästä ja toinen tassu sai kunnon vesipesu . Se on Nilsson se ♥

   Toivotaan vielä, että joku aloitteleva astmakisun hoitaja saa tästä vähän apuakin, itse tarvitsin sitä vuosi sitten ja välillä tiedon löytäminen oli aika hankalaa.

   Poista
 4. Kyllä Nilsson on aikamoinen jos tötsyt kelpaavat! Pillerit ovat täälläkin inhokkeja. Niiden antaminen ei onnistu, mutta onneksi niitä ei ole käytössäkään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on katu-uskottava bonginsa kanssa ;) Pillerihommat taitaa olla aika monessa kissakodissa paitsiossa muuten. Ei tarvitse lukea kuin matolääkityspäivityksiä...

   Poista
 5. Ihan tuttua tavaraa Homo Sapiensin astmalääkitysten puolelta. Voimakkuudet vaan varmaan on pikkaisen erilaiset Nisurin pulloissa. <3

  Eikö kortisoninappuja anneta laskevin annoksin? Näin tehdään humaanipuolella ja muistelen,että meidän katille ainakin samantyyppisiä silmätippoja piti antaa viikottain alenevalla määrällä kuurin aikana. Rinnalla meni siis myös antibioottitipat..

  Bongiesitystä odottamaan jääden..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kätevää! Jos olisi itse kanssa potilas niin voisi ensin antaa tötsyt kissalle ja sitten olisi oma vuoro ;) Käsittääkseni niimittäin noi inhalaattorit on ihan samaa vahvuutta kuin ihmisille.

   Kortisoni tabuna aloittaan tosissaan vahvalla annoksella ja pikkuhiljaa lasketaan määrää. VIime vuonna tähän meni aika monta kuukautta ennen kuin saatiin köhinät kuriin ja niitä tabletteja sai sihtailla Nisurin kitaan aia hartaudella..

   Filmitähdet täällä vielä vähän harjottelevat, kuvakset koittaa toiste .

   Poista
 6. Ai niin, ja unohti sanoa:
  Ensiavuksi kuivaan huoneilmaan voi kotosalla kuivattaa pyykkiä pattereilla.
  Pyyhe- ja reenivaate -pyykkiä varmaan urheilullisesti aktiivisessa perheessä tulee runsain mitoin! ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vinkki vastaanotettu, nyt lähtee parit matot patterille kuivumaan. Olivat kiltit oksentaneet niille , että saadaan ilmankosteus kohdilleen ;)

   Poista
 7. Meillä noi prednisolonit meni ihan kunnialla (Figolle, suutulehdukseen, ei auttanut) mutta epäilen ettei bongi oikein kävisi... Nilsson on reipas poika ♥

  Parempaa vointia Nilssonille taas! Ei oo kivoja sairastukset!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Laitoitko muuten ruuan joukkoon? Mä en...

   Ihmettelin aikoinani lääkärille, että miten toi bongittelu voikin mennä niin helposti niin vastaus oli ihan järkeenkäypä: kissa on yhdistänyt helpotuksen tunteen bongiin ja siksi ei pane hanttiin. Ofkoos! Mutta olihan se treenailu aika juttu ja kun sitä ei ole käytetty niin ei toi suostu ihan tosta noin vaan sitä ottamaan jos tarjoan ;)

   Ja kiitos toivotuksista♥

   Poista
  2. Ehkä se on tuon bongin kanssa vähän sama kuin silmätipoissa. Nekin meni ensin suht helposti, mutta tulehduksen mentyä sitten huomattavasti vaikeammin (niitähän pitää tiputella aika pitkään jälkeenpäinkin, että varmasti on vaiva ohi).

   En muista laitoinko ruokaa prednisolonit vai en. Taisin laittaa ainakin välillä. Joskus meni kyllä ihan perinteisellä menetelmällä. Onneksi se on hirmupieni pilleri, eikä ilmeisesti kovin pahan makuinenkaan.

   Poista
 8. Voi Nilsson sun kanssas.. mut onneksi on kuitenkin lääkkeet ja hyvä hoito! kaikilla ei oo!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nii just. Mutta kyllä niille muillekin olisi ihana kun saisi apua!

   Poista
 9. Noi samat setit menee ihmisastmaatikoillekin. Munkin edellisellä kissalla oli astma. Ekaks oli kortisonipiikkejä, mutta kun niiden teho hiipui niin siirryttiin tabletteihin. Niitä monta vuotta erinäisillä annostuksilla. Suihketta ei oikein se eläinlääkäri millä me käytiin osannut suositella/määrätä. Otin kuitenkin siitä selvää ja lopuksi siirryttiin siihen ja astma pysyi hyvin pois. Babyhalerilla otettiin hömpsyjä 1-2 kertaa päivässä ja se oli paljon helpompaa kuin taistella tablettien kanssa. Babyhaleria käyttää ihmislapsosetkin ja se on saatavissa apteekista edullisemmin kuin tuo Aerokat.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itekin voi ottaa sitten hömpsyt ventolinestä, jos oikein putket kutistuu (mutta onneksi niin ei ole käyny vuosiin että sitä olisi enää tarvinnut)!

   Mä olen kyllä niin tyytyväinen, että heti alussa tajusin mennä Felinaan hoitoon missä on todellakin tarjolla parasta tietotaitoa.

   Poista
 10. Jäämme mielenkiinnolla odottamaan opetusvideooo. Muistan aikanaan oli tarpeeksi haasteita antaa samakaltaisella lääkitystä lapselle, en osaa edes kuvitella, mitä kissa tuumaa ja montako kättä siihen tarvitaan =)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kissa on, usko pois, helpompi hoidettava kuin lapsi vaikkei heti uskoisi ;D

   Kunhan nuori aikuinen olisi joskus kotona silloin kun on valoisaa ja filmitähdetkin samaa mieltä lääkeen otosta niin kyllä nää sitten videoi. Sitä ennen treenataan.

   Poista

Sana on vapaa, kiitämme kommentista :)