sunnuntai 31. joulukuuta 2017

Yhteenveto: virtsatukos, virtsakivet, tukoksen aiheuttama virtsamyrkytys

Ihan ensimmäiseksi tahdon sanoa, että olen pohjattoman kiitollinen YES:n tehohoidon lääkäreille ja hoitajille.
Se, että lopetin hoidot siellä ja vein Felinaan, saattaa vaikuttaa siltä etten olisi tyytyväinen heidän hoitoonsa. Se ei pidä paikkaansa. Olen enemmän kuin tyytyväinen, Börjeä ei enää olisi ilman heitä.

Siinä vaiheessa, kun tilanne alkoi taas hieman huononemaan ja virtsaputki meni uudelleen umpeen niin täti-ihmisen oli pakko tehdä jotain. Se jotain oli luonnollisesti meidän oma, kissoihin erikoistunut eläinlääkäri. Päätös oli oikea.

Yliopistollinen pieneläinsairaala

Börjestä ei vielä aattoaamuna huomannut mitään. Yöllä se oli vähän älähtänyt syliin nostamista, mutta ei muuta. Iltapäivällä löysin se murisemasta olohuoneen valkoisen sohvan takaa, kurkkasin että kenelle se uhittelee - siellä ei ollut ketään. Se oli ainoa kerta, kun Börje oli piilossa. Muuten se oli makoillut ihan näkyvillä. Päätin, että seuraan sitä vähän tarkemmin illan aikana ja menin jatkamaan joulupöydän valmistelua.

Nuori Aikuinen kävi hakemassa äitini ja tätini, he saapuivat meille n. klo 15.30. Suoritimme sinä alkuhössötykset, halailut sun muut ja sitten alkoi kissojen silittelyt. Äitini huomasi, että Börje on vaisu ja että sillä ei ole asiat nyt kunnossa.
Nolottaa tunnustaa, mutta itse en siinä hössöttäessä sitä huomannut. Minä, joka elän sen kanssa samassa kodissa. Börje makoili sopivasti siinä selällään  ja kevyesti painoin sen alavatsaa. Kissa älähti kivusta.
Olimme Viikin sairaalan vastaanottohuoneessa klo 16.33.
Samassa huonessa missä olin Nisun kanssa.
Viikin papruista selvisi nyt, että Börjen rakko oli suuren appelsiinin kokoinen ja kova. Sydän oli arytminen, mutta sivuääniä ei kuulunut. Koska kissa oli kliinisesti pirteä ja tarkkaavainen, kukaan ei osannut arvatakaan kuinka sairaana toinen oli. Verikokeet oli otettu ja niiden tuloksia odoteltiin. Päätös oli, että rakko tyhjätään ja täti-ihminen tulee hakemaan kissan klo 21-22 kotiin.

En päässyt edes kotiin asti, kun lääkäri soitti. Munuaisarvot huiteli taivaissa ja elvytysasioita kyseltiin. Börje ei tulisi kotiin vaan joutuu teho-osastolle.

Faktaa oli, etä munuaiset olivat vaurioituneet. Se, oliko se akuutti- vai krooninen, ei tiedetty. Toimenpiteet: nukutus, virtsaputken avaus  (se oli vaikea avaus, tukkeena oli 2 kiveä) ja huuhtelu. Katetrin laitto ja rankka nesteytys, että munuaisarvot laskisivat. Rakosta löytyi yhtälailla 2 isohkoa kiveä, joille suositeltiin leikkausta, jos Börje tästä selviää.

Joulupäivänä Börjelle piti laittaa kestokatetri. Börjen pissaaminen oli ollut vähäistä. Pieniä pisuja oli kyllä tullut ja sitä valui itsekseenkin, mutta rakko oli edelleen iso.  Päätös tehtiin uuden ja tarkemman ultrauksen jälkeen. Munuaisarvot olivat tulleet alas todella vähän. Katetria laittaessa tuntui pieni ja kova tukos, joka tosin aukesi hyvin. Tukihoitoja jatkettiin. Kävimme piristämässä Böötä ja itkemässä monta litraa kyyneliä.

Eutanasia oli pöydällä  niin aamunpuhelun kuin  iltapuhelunkin aikana.

Tiistaina 26.12 Börjen munuaisarvot olivat laskeneet todella hyvin, vaikkei vielä viiterajoissa olleetkaan . Uutuutena oli tullut kuume ja ripuli. Antibiootti vaihdettiin laajakirjoisempaan ja  tukihoitoja päätettiin jatkaa. Eutanasia laitettiin laatikkoon piiloon, kiitos parantuneiden arvojen.
Suuniteltiin, että kivet leikataan keskiviikkona, jos kuume ja ripuli saadaan loppumaan. Taas käytiin moikkaamassa Matzoa, enää ei itkettänyt.Näin myös kävi. Arvot olivat normalisoituneet ja röntgen näytti kaksi iso kiveä. Ne poistettiin ja leikkaus meni muutenkin hyvin. Vaan kreatiini alkoi taas nousemaan leikkauksen jälkeen. Illalla päivystävä lääkäri soitti ja kertoi että arvo hivuttautuu edelleen ylöspäin. Niinpä annoin luvan lisätä nesteytystä ja laittaa kestokaterin. Nyt piti varoa, ettei rakko kasva liian isoksi ja ompeleet ratkea. Ja se virtsaputken spasmi taisi siellä olla edelleen.

Tässä kohtaa tuli iso romahdus ja epätoivo. Viikissä ei enää ollut tietotaitoa vaihtaa lääkkeitä spasmin hoitoon. Siellä meidän mahdollisuudet oli edelleen 50/50.  Sitten tajusin, että nyt on pakko ottaa yhteyttä Felinan Teijaan. Laitoin vähän ennen klo ilta kahdeksaa.  Teija vastasi 4 minuutin päästä. Börje siirtyisi Teijan hoitoon seuraavana päivänä.

Evidensia Felina

Ihan ensimäiseksi selvisi, että Börjellä oli ollut  "vain" akuutti munuaisvaurio. Ihan loistava uutinen, koska munuaiset siis tulevat palautumaan normaaliin kuntoon toisin, kun kroonisessa vaihtoehdossa.
Börjeen jätetty kestokatetri poistettiin samantien, että klinikalla nähtäisiin saako poika pissattua ilman
sitä.

Poika sai.

Börjeä seurattiin klinikalla kaksi päivää. Näinä päivinä Börjeä hoidettiin suonensisäsesti antamalla ylläpitonesteytystä. Lisäksi annettiin virtsaputken kahta eri lihastyyppiä (luurankolihas ja sileälihas)  relaksoivaa lääkettä, opioidikipulääkettäja sisäelinkipulääkettä.  Sairaalassa aloitetut antibiootti, happosalpaaja ja pahoinvoinninestolääkitys jatkui.

Perjantaina selvisi, että Börje on kohtalaisen aneeminen ja siihen annettiin pistos rautaa ja erytropoietiiniä. Sitä saan ihan itse piikittää maanantaina yhden annoksen.


 • Virtsaputkea hoidetaan kotona antamalla virtsaputkea relaksoivia lääkkeitä: Dipenzyran ja Xanor.
 • Kipua hoidetaan opioidilaastarilla, se poistetaan maanantaina.
 • Lisäksi sisäelinkipuun annetaan Cereniaa.
 • Antibiootit jatkuu.
 • Tukihoitona Cystaid plussaa.
 • Ruokavalioksi Royal Canin Urinary tai Hill's c/d. 


Edessä on vielä jokunen hetki, ennen kuin pystyn uskomaan, että tuo kissa on tuossa eikä sateenkaaren tuolla puolen. Huoli on edelleen kova ja pelkään pahinta.
Pohdin, miksi tämä tapahtui ja  syytän itseäni, koska epäilen syyksi ruokavaliota. Börje on raksuhirmu. Lisäksi pohdin, että se vetelee sitä possun ♥. Ongelma siinä on se, että sitä se syö niin paljon ja usein, että magnesiumin ja fosforin tasapaino on varmaan epätasapainossa = munuaiset kovilla.  Toisaalta, munuaiset ei ollut tässä se syy vaan virtsakivet. Eli raksut. Ne lähtee ruokavaliosta, sitten kun päästää palaamaan normaaliin ruokavalioon.

Viikki maksoi 3291,12 €. Vakuutus korvasi 1700 €.
Felinan 2 päivää maksoi 441, 10 €.  Kissaliiton jäsenyysalennus 32, 20 €.

Omia rahoja ei enää Nilssonin hoitojen jälkeen ollut, jouduin ottamaan lainaa. Onneksi sen sain isältäni, niin eipä tarvi korkoja maksella.


Kertokaa ihmeessä omista kokemuksistanne pissaongelmien kanssa. Miten arki sujuu? Miten ruokailut ? Miten olette saaneet nirson kissan syömään lääkeruokaa?
26 kommenttia:

 1. Meillä meni yli vuosi löytää oikea ruoka Neffille. Nykyään RCn raksuissa on muuten makutakuu, eli jos eivät maistu niin saa vissiin palauttaa ja saa hinnan takaisin. Hills raksut on meillä nykyään "ainoita oikeita", ja nimenomaan siis liuotusversiot. Toki, Neffi ei voi syödäkään ylläpitoruokaa, koska saa siitä saman tien kiteitä. :(

  Ruokailu on järjestetty omassa tilassa. Neffi ei enää suostu syömään muiden kanssa, vaikka joskus saisikin. On ehdollistunut omaan ruokarauhaansa. Ensimmäinen, mitä varmaan pitää opettaa, on ruokarytmi: ei enää pitkin päivää. Ehkä voisi aloittaa useista pienistä ruokailusta ja vähitellen harventaa kun alkaa tarjottu ruoka mennä? Näin meillä tehtiin, ja nykyään syödään noin puoli tuntia yhtä ateriaa erillään (Neffi kevythäkkiyksiössään) kaksi-kolme kertaa päivässä.

  Raksut ja märkäruoka on yhdistelmänä todennäköisesti ongelmallinen, sillä raksut janottaa, mutta märkäruoka kuittaa janon (vaikka kissa jäisi kuivaksi). Koska kissalla on heikko janon tunne luonnostaan, ei ne höppänät sitten ylimääräistä juo. Eli valitse jompi kumpi - jos Börje on raksumiehiä, erikoisraksut jatkossa ja vain harvoin märkää. Luonnollisempaa olisi tarjota vain märkää, mutta siihen voi olla opetteleminen.

  Jaksamisia. Pahin on nyt ohi <3 Pitääpä ottaa selvää noista lääkkeistä, olivat mulle tuntemattomia mutta voivat olla hyödyksi jatkossa!

  VastaaPoista
 2. Borje on kotona: vuodenvaihteen parhaita uutisia. <3 Teidän blogi on viime aikoina aiheuttanut itkemistä aamukahviin, mutta nyt silmät kostuivat onnesta. <3

  Meillä ei ole kokemusta pissaongelmista, mutta nirsoiluista kyllä. Kädestä ruokkiminen, ruoan tyrkyttäminen todella usein ja pahan ruoan huijaaminen sisään muun ruoan/herkkujen/raksujen mukana ovat auttaneet parhaiten.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Börje ON kotona ♥ ♥ ♥
   Kiitos myötäelämisessä tämän episodin kanssa, ihanaa että vihdoinkin saatiin kostuttaa silmiä onnellisilla asioilla :).

   Mä olen nyt pakolla juottanut ja syöttänyt potilasta. Tajusin mössätä märkäruuan, lisäsin sinne vettä ja truuttasin sitä suoraan suuhun ja se innosti sitä syömään sitä ihan omatoimisestikin.Illalla se järsi muutaman raksunkin. Ilman tohtorin lupaa en kamalasti uskalla antaa mitään muuta ruokaa tai nameja, koska hysteria elää tässä tädissä vielä aktiivisena ;)

   Poista
 3. Onneksi Börje on nyt kotona ja kuntoutumisen alussa, on tuo ollut sellainen viikko! Jestas sentään...

  ET kyllä saa syyttää itseäsi siitä, ettet huomannut tuota itse. Ensinnäkään se ei auta mitään, ja toisekseen kissat on ihan älyttömän taitavia peittelemään ongelmansa. Ei ole ensimmäinen kerta, kun ulkopuolinen huomaa jotakin, mitä oma porukka ei. Nuo vaivat tulevat hiljalleen, joten niitä ei ole helppo huomata, kun tosiaan elää sen kissan kanssa.

  Tukoksista meillä ei ole kokemusta (taivaan kiitos, ankaraa puunkoputusta!), vaikka muista pissavaivoista onkin. Arki sujuu niin, että hiekkis siivotaan aiempaa useammin ja kyttään vieläkin puolihysteerisesti kuka siellä käy ja millä asialla ja miten usein. Esim. nyt just ennen joulua aloin katsomaan Figoa sillä silmällä, että paakkukoko pienenee, kohta on kipulääkinnän ja ultratutkimuksen paikka. Figo ilmeisesti luki mun ajatukset ja alkoi pissiä kunnollisesti :D

  Ja molemmille olen alkanut antamaan ruuan seassa tosi paljon vettä. Mitä enemmän ne juo, sitä enemmän tulee pissiä ja sitä paremmin rakko huuhtoutuu, eikä pääse sakkaa tulemaan tai bakteerit niin helposti kasvamaan. Lääkeruokia noilla ei ole, eikä voisi antaakaan. Aikanaan kokeilin Figolle kiteitä ehkäisevää sapuskaa, ja se tekikin pissimisen runsaammaksi, mutta siinäpä oli joku jolle se oli allerginen. Allergiaruokavaliot on sitten kyllä tuttuja, ja sen perusteella sanoisin, että ihmeesti kissa kuitenkin suostuu syömään samaa sapuskaa päivästä, viikosta ja kuukaudesta toiseen. Ja onhan Börjen vaivaankin sopivia lääkeruokia useammalla valmistajalla, voikohan niitä vaihdella/sekoitella?

  Romaanihan tästä taas tuli. Hyvää vointia Börjelle ja teille muille myös! Hyvää ja mutkatonta vuodenvaihdetta ♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos romaanista, arvostan ♥

   Toi on kyllä totta, että kissa piilottaa niin hyvin ne vaivansa että kotiväki ei helpolla huomaa. Katselin tuossa Börjen kuvaa, jonka otin tunnin, pari aiemmin sairaalaa. En huomannut siitä mitään muuta, kun että ehkä dietti olisi paikallaan.

   Vettä olenkin lisännyt sen märkäruokaan, jota olen pakolla sille sitten syöttänyt. Se oli eilen ennen sitä aika väsynyt ja ei suostunut juomaan tai syömään. Ensin truuttailin siihen pieniä määriä vettä. Sitten tosissaan tajusin, että samalla metodilla voin annan ruokaa. Sen jälkeen se söi märkää ja piristyi silmissä. Huh. Pisujakin alkoi taas tulemaan sänkyyn ja sen omaan "valvonta"veskiin.
   Mä olen nyt liittynyt sun pissavahti-jengiin ;). Ja mulle kelpaisi sitten jatkossa se, että Börjekin alkaisi pissimään Figon kaltaisesti katseesta kunnolla, jos alkaa ensin olemaan epäilyjä !

   Ja kiitos toivotuksista, uusi vuosi meni oikeasti todella mutkattomasti ♥ Toivottavasti teilläkin :)

   Poista
 4. Voi teitä, mikä joulu. Tällaista ei toivoisi kenellekään.
  Ransun kanssa on jouduttu aikanaan menemään kaksi kertaa eläinlääkärille virtsakivien takia. Se hakeutui vähän väliä pissalle, eikä mitään tai lähes mitään tullut, siitä sen huomasin. Stressin määrää ei voi sanoin kuvata, kun matkan lääkäriin (oltiin saaressa) aikana toivoin, että se ei kuole. Se oli tuolloin ihan nuorikin vielä, vasta parivuotias, ja toinen kerta taisi olla seuraavana vuonna. Ei tarvinnut kummallakaan kerralla leikata.
  Siitä pitäen se on syönyt urinary-nappuloita (ns. manulinappuloita ;-) ) erittäin hyvällä ruokahalulla. Onneksi niistä on olemassa moderate calorie -versio, sillä niitä menee aika paljon. Annan muutakin ruokaa, mutta huolehdin, että vähintään puolet Ransun ruuasta on urinarya. Kop kop - näillä on menty ainakin viisi vuotta ja hyvin menee. Vettä juodaan runsaasti ja vahdin pissoja haukkana, kakankin koostumusta täytyy tietysti aina tarkkailla :-D
  Oikein hyvää ja ennen kaikkea tervettä uutta vuotta teille!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin ja vesipisteitä olen laittanut useita, jotta vettä tulee juotua, ja sitä tosiaan kuluu. Kuten Henna yllä sanoo, se on elintärkeää.

   Poista
  2. Toisaalta hei oli hyvä, että oli joulu!
   Oltiin kotona ja sain Böön sairaalaan hyvissä ajoin. Arkena olisi voinut olla liian myöhäistä. Ja sitten ei tarvinnut olla töissä hysteerisenä itkemässä vaan sai tehdä se kotona.
   Pyhälisille en kyllä vielä ole löytänyt hopeareunusta, enkä varmaan löydäkään :D Perhana, kun tuli kalliiksi!

   Mutta Ransu ! Mä vaan voin kuvitella, miten paniikissa sä olet olet ollut ! Mä, joka olin vaan 15 minsan ajomatkan päässä Viikistä, olin huolesta niin sekaisin että ajoin eksyksiin pari kertaa vaikka meidän reitti Viikkiin on todella suora ! Saaresta lähteminen on ihan jotain muuta. Kunnioitan suuresti !
   Meillä on nyt sitten manulinappuloita ruokana :) Täsmälleen samaa, Teija kun kävi hakemassa ruokaa hyllystä, hän automaattisesti nappasi ton moderate calorie-version sieltä :O . Böö on vähän pläski, siis ;)

   Mulla on ollut vettä kolmella pisteellä, mutta lisään vateja. Ehdottomasti lisään.

   Ja Saila: Kiitos kaikesta tuesta ja ihanista sanoista tänä hirveänä aikana ♥

   Poista
  3. Minäpä keksin hopeareunuksen pyhälisillekin! Niiden avulla saadaan päteviä ammatti-ihmisiä tekemään niitä pyhiä ja päivystyksiä. ;) Ymmärrän kyllä sun vaikeuden löytää se hopeareunus... Mutta melkein kaikessa se on silti. :D

   Poista
  4. Kyllä ihmisten on saatava korvausta pyhätöistä, 100 % samaa mieltä.
   Summat vaan on oikeasti niin valtavia, että kauhulla mietin miten osa ihmisistä pystyy niistä selviämään. Itse kumminkin olen töissä, en saa minimipalkaa ja törsäilen rahaa tyhmyyksiin. Mun tarvitsee vaan tehdä ns. ryhtiliike rahankäytön kanssa ja saan velkani maksettua näistä varsin nopeasti. Kaikilla ei tällaista tilannetta ole :/

   Poista
 5. Luin päivityksen suunnilleen hengittämättä. Kovat joulunpyhät on olleet. Onneksi kissalääketiede on jo sillä tasolla, että näistä selvitään. Olen niin onnellinen Börjen puolesta! Olet saanutkin jo kommentoijilta hyviä neuvoja. Mulla ei ole niihin oikein muuta lisättävää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä olen vähän kauhuissani sellaisesta, että sairaalassa joudutaan lopettamaan virtsaputken spasmin takia, jos sitä ei saada laukemaan. Tämähän olisi ollut meillä edessä, jos Börje olisi Viikkiin jäänyt. Siksi laitankin meitä eniten vuorossa olleelle tohtorille kopsut Felinan yhteenvedon hoidosta, koska siellä spasmi saatiin samantien hoidettua auki ja se on auki pysynyt siitä lähtien!

   Punanuttuinen Börje vietti mun vieressä viime yön (Nuori Aikuinen on Tukholmassa) ja mä en olisi millään tahtonut nukahtaa. Olisi vaan tahtonut tuijottaa sitä ja lääppiä.

   Poista
 6. Tää näemmä hävitti mun eilisöisen kommentin bittiavaruuteen. :D Mutta siis.

  Neffin kanssa meillä meni yli vuosi ennen kuin löydettiin se oikea ruoka tytölle. Yritettiin ylläpitoruoalla, mikä aiheutti lisää nirsoilua ja lopulta myös uudelleen kiteitä. Neffillehän ei sovi mikään nk. normaali ruoka, vaan pH alkaa heti nousta ja kohta löydetään itsemme eläinlääkäristä ostamasta liuotusruokaa. Joten ratkaisu on sitten ollut se, liuotusruoka. Nyt viidettä vuotta käytössä (ei tee hyvää luille ja painokin kertyy vähän liikoja), mutta eläinlääkäreiden kanssa on päädytty tähän, koska se nyt toimii ja kissa ei kärsi.

  Virtsakiteiden ja -kivien synnyn kannalta on oleellista se, että kissa juo liian vähän, jolloin rakossa oleva pissa tiivistyy kiteiksi ja lopulta kiviksi. Monet syyttää raksuja, mutta todennäköisempää on se, että kissa syö raksuja, tuntee janoa ja syö märkää, joka kuittaa janon tunteen jättäen kuitenkin kissan vielä aavistuksen kuivuneeksi. Laaduttomat raksut toki eivät janota ja sisältävät paljon kasviperäisiä aineksia, joka aiheuttaa nopeamman virtsakideongelman. Mutta laadukkaissa niihin on lisätty esim. suoloja jotka aiheuttavat keinotekoisen janon tunteen. Kissalla luonnollisesti on hyvin heikko janon tunne, mikä sitten nopeasti näkyy raksu- ja märkäruokadieetillä olevissa.

  Eli itse näkisin, että päätä kumpaa Böö jatkossa syö, oli se sitten raksuja (ehkä voisivat olla nk. pissaraksuja) tai märkää. Ei molempia, vaan jompaa kumpaa pääasiallisesti. Herkuttelu on tietenkin erikseen :) Saa meilläkin Neffi satunnaisesti muita ruokia, mutta pääasiallisesti (95 %) omia nappuloitaan.

  Neffi syö nappulat omassa sviitissään eli hänellä on kevythäkki, johon menee syömään. Nykyään odottaa oman ruokansa sinne, eikä edes yritä muiden ruokakupille. Pääasiallinen syy sen käyttöön onkin enemmän se, että muut yrittävät Neffin ruokakupille.. Tämän käytännön vuoksi meillä on tarkat ruoka-ajat ja ruokailu kestää n. puoli tuntia. Siihen opettelu oli vähän hermoja raastavaa, mutta onnistui kyllä. Ensin lähdettiin tilanteesta että ruokaa ei ollut jatkuvasti saatavilla, mutta sai 5-6 kertaa päivässä pieniä annoksia. Annoksia pikku hiljaa isonnettiin ja vähennettiin. Nyt kissat syövät 2-3 kertaa päivässä. Sen kyllä myös huomaa siitä, että kellontarkasti osaavat ruokaa kerjätä.

  Tästä suunta on vain ylöspäin, ja itseään on turha soimata. Sä toimit kuin esimerkillinen eläimen omistaja olisi toiminut ja veit Börjen päivystykseen kun se sitä tarvitsi. Kissa on erinomainen piilottamaan huonon olonsa, koska se on sille selviytymisstrategia. Nyt kaikki on hyvin ja Börjellä on vielä monia onnellisia vuosia edessään. <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ainiin ja muistaakseni RC:n ja Hill'sin ruoissa on joku makutakuujuttu. Kannattaa siis ostaa kokeiluun (varmista kuitenkin ensin kassalta). Meillä nyt on lemppari Hill's Metabolic Urinary Stress. En oo kauheen riemuissani sen sisällöstä, mutta Neffi rakastaa niitä ja se pitää ongelman poissa (eikä jojoilla ja rampata lääkärissä joka toinen kuukausi). Metabolic siksi, että Neffisteri on vähän pullero ja Stress koska sillä on ollut myös stressipuolta.

   Poista
  2. Hill´sillä on ainakin ollut makutakuu. Saa palauttaa avaamattomat pakkaukset ja rahat takaisin, jos ei maistu tai lakkaa maistumasta tai sopimasta :)

   Poista
  3. Ihanaa saada käytännön vinkkejä ja vertaistukea - kiitos kissatädit ;) ♥

   - Pakkojuotan Börjeä tarvittaessa pienillä määrillä ja kasvatan meidän vesipisteiden määrää.
   - Valitsen raksut, koska Börje on niin kamalan huono syömään märkää. Toistaiseksi kyllä truuttailen tuota vedellä jatkettua märkistä suoraan sen suuhun, että saan sille sitä vettä kroppaan.

   Meillähän on raksut aina ollut viljattomia ja kunnon lihaprosenteilla. Börje on aina juonut, varsinkin heti raksujen jälkeen se menee vesikipolle. Vaan selvästi liian vähän.

   Näiden lääkeraksujen kanssa meillä ei sinällään ole ongelmia, koska tytöt ei raksuja syö ja Nilsson ei noista suostu syömään. Lisäksi meillä on kissojen ruoka kaksi x päivässä ja ruokaa ei ole tarjolla kokoaikaa. Paitsi nyt Börjelle raksuja. Kun se on toipilas.

   Poista
 7. Olipa hienoa tuo, että Börjen munuaiset eivät vaurioituneet pysyvästi vaan toipuvat akuutista vauriosta. Leppoisaa vuodenvaihdetta teille!

  Minun on hyvin helppo eläytyä kissojesi sairauksiin ja viikonloppu- ja joulusairastumisiin ja hirveisiin eläinläääkärikuluihin. Minulla oli samoja kokemuksia, kun 1990-luvulla ja 2000-luvun alussa oli viisi kissaa kaksiossani. Kissalaumassa oli jännitteitä ja monia sairauksia, mm. tuo IBD, joka nyt on Nilssonilla. Monen monituiset lääkkeet tulivat tutuiksi, vaikkei silloin ollut kissoille suun kautta annettavia kipulääkkeitä. Myös pissavaivoja oli, mutta ei virtsakiviä eikä tukoksia. Katson saaneeni suoranaisen trauman silloisten kissojeni sairauksista ja lähes vararikon (silloin minulla ei ollut vakuutuksia, kotikissoille ei vakuutuksia saanutkaan).

  Muista Taru pitää huolta itsestäsi, omasta elämästäsi ja omista voimavaroistasi ja terveydestäsi. Sinun pitää kuitenkin huolehtia ensin itsestäsi, ennen kuin voit huolehtia kissoistasi. Toivottavasti tämä ei kuulosta tunkeilevalta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Et missään tapauksessa ole tunkeileva, vaan välittävä. Kiitos ♥

   En kyllä yhtään ihmettele, jos traumatisoidut ja jouduit lähes vararikkoon! Jo pelkästään huoli tilanteesta ja taloudesta stressaa kamalasti ja sitten kun sairastuneita kissoja onkin monta niin siinä on helisemässä.

   Onneksi kissa-asiat ovat edenneet sitten noiden aikojen. Kotikissat saa vakuutuksen, lääketiede on mennyt reippaasti eteenpäin ja kissoihin erikoistuneita klinikoitakin on. Päivä päivältä alkaa oma stressi helpottamaan, kun Nisu on jo ihan iskussa ja Börjenkin kanssa edistystä tapahtuu joka päivä.
   Kunhan sitä kolmatta ei tulisi. Kaksi on jo ihan tarpeeksi ;)

   Poista
 8. Huh, ei tässä oikein osaa enää sanoa mitään! Nyt vaan jaksamista teille kaikille ja Börjelle pikaista toipumista tästä rankasta kokemuksesta. ❤️❤️❤️

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos ihanat ♥
   Börjen olo selkeästi menee koko ajan parempaan suuntaan. Se käyttää hyväkseen vähän omituista hajuaan: se on kertaalleen vallannut kirjahyllystä Ellin nukkumispaikan JA pari kertaa Mimmin suosiman kissapedin :D.
   Nilsson pelkää Börjeä eli luikkii karkuun Börjen ollessq hereillä ja Börjen nukkuessa se käy haisuttelemassa sitä = ei ainakaan kiusaa toipilasta ;)

   Poista
 9. Kyllä omat kissamurheet kalpenee tätä lukiessa. Voimia ja jaksamista ja kaikkia mitä näitä nyt on, äläkä soimaa itseäsi, kissat on ihan mestareita huijaamaan omia ihmisiään, vieraammille näkyy helpommin, että kaikki ei ole ihan kunnossa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kaverit ♥
   Eikä teidän murheet yhtään vähempiarvoisia ole, ne on vaan erilaisia ja eri asioista :)
   Tänään taitaa täällä olla ensimmäinen päivä, kun en ole huolesta ihan mutkalla. Illemmalla taidan taas olla, koska joudun pistämään Börjeen sen annoksen mitäsenytolikaan :O IIk.

   Poista
 10. Ei saa itseä syyttää se pitää muistaa, munkin tekisi mieli välillä tämän Ruffen tilanteen kanssa mutta ei se ketään hyödytä. Tulee vain itselle vielä pahempi mieli, kissat kun osaa sen huijaamisen ja sitä sokaistuu koska joka päivä on kuitenkin tekemisissä. Nyt on kuitenkin ihanaa että Bööllä on diagnoosi ja hän on kotona ♥ Meillä on nyt ollu pari päivää pakko syöttöä ei sekään kivaa ole, mutta muuten kisu ok. Kalpenee näiden teidän juttujen rinnalla vaikka huoli onkin varmasti ihan yhtä kova!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nyt onneksi alkaa huono-omatunto helpottamaan, sitä mukaa kun Börje paranee.

   Tsemppiä teille ensi viikolle, muuten !

   Poista
 11. Toivottavasti siellä on tilanne nyt hyvä. ♥ Aivan hirveä koettelemus ja onni, että oli osaavat lääkärit siinä lähellä! Teidän tapausta tuli seurattua sydän syrjällään ja sitä helpotuksen määrää kun poitsu pääsi kotiin. ♥ Oli onneksi nopea käynti Felinassa. Mie en uskaltaisi lähteä raksulinjalle (viitaten ylempään kommenttiin), mutta jos annat, niin suosittelen koittamaan opettaa vedellä höystettyyn ruokaan. Siten tiedät aina miten paljon vettä kisu saa päivän aikana. Meillä Noralla on raksut vesikastikkeella ja märkäruokaa seassa tuomassa ruokaan lisää makua (ilman märkäruokaa seassa ei syö), lisäksi tyttö käy päivittäin juomassa. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kysymän, Börje alkaa vaikuttamaan aika normaalilta, mitä nyt huumeet sen persoonaa muuttaa entistä rakastavammaksi ;) Kissarukka on pöllypäissään saanut ehkä muljoona pusua!

   Börje ei syö märkäruokaa. Se on aina syönyt raakaa lihaa ja napuja. Näissä lääkenapuissa on kumminkin ihan selvä funktio ja aina kun Böö niitä on syönyt -> se menee juomaan ja ihan kunnolla.
   Tavallisia nappuloita en sille tule enää antamaan, paitsi ehkä joskus ihan vaan muutaman ja herkkuna. Sitten kun ruokavalio saadaan palautettua normaaliin niin pitää taas katsella miten edetään. Kovasti en minäkään ole kyllä pro-nappula, mutta näillä mennään nyt.

   Poista

Sana on vapaa, kiitämme kommentista :)