maanantai 8. kesäkuuta 2015

Maanantai-ilta

Tänään on Triolassa opeteltu kameraa. Siihen on hankittu ulkoinen salama ja yksi tietty täti-ihminen yrittää kovasti sisäistää edes jotain kuvauksen teoriaa manuaalisäädöillä  - heikolla menestyksellä toki mutta ei sentään ihan täysin epäonnistuen.

Etsi kuvasta kissa.  Kuva ulkoisella salamalla ja manuaalisäätöjen kera. Muokattu kirkkautta + terävyyttä.
Valokuvaus ei ole helppoa. Se on hemmetin vaikeaa ja kynnys lähteä leikkimään muilla asetuksilla kun automaattisilla on suuri, koska kuvauskohteena ei suinkaan ole kulhollinen paikallaan olevia kissoja vaan jengillinen raivostuttavan liikkuvaisia niitä.

ISOT, asat, ösöt ja pösöt ei vaan pysy mielessä. Täti-ihmisen "lahjakkuus" on enemmänkin  musiikin puolella enkä omaa kuvataiteellista, geometristä tai muutakaan silmää, lahjaa tai osaamista.

Käyn  Andalusian auringossa  - blogissa lähes päivittäin ihailemassa kuvien sommitelmia, värejä, valoja. Rakastan noita kuvia.  Samaisen blogin takia nyt ollaankin tässä vaiheessa missä joku yrittää tosissaan kasvaa kuvaajana , koska tämä kyseinen ruokabloggaja kysyy lähes joka kerta nähdessämme olenko jo alkanut kuvaamaan manulla. Seuraavalla kerralla voin rikkoa pitkän "no en oo"-vastaussarjan ja vastata KYLLÄ!
Manuna, ulkoisella salamalla. Ei ihan fiasko. Muokkaus : terävöinti  ja valo.
 Mutta vaiketa se on.  Mut pitäisi sulkea johonkin intensiivivalokuvausleirille kuukaudeksi, jossa opettajana on tosi pitkäpinnainen robotti ja ja joku telepattisesti oppeja päähän siirtävä laite. Leirin, jossa cateringin hoitaisi toi Andalusiana ;)

Automaattikuva, jossa fokus on ihan pielessä niin kuin kaikki muukin. Muokkaus: terävöinti, valot ja oksun poisto tosta yhdestä tuolista.

Proggis jatkuu, kehitykseni tai kehittymättömyyteni tulee jatkossakin näkymään täällä.
Mutta on se vaan vaikeata!

Miten hitossa tota ylivaloittumistakin voi säädellä....24 kommenttia:

 1. Valokuvaus se on kyllä niiin ihana asia ;D Itse oon käynyt valokuvauskurssin enkä tajunnut sielläkään mitään tai mikään ei jäänyt päähän. Vasta kun itse luin ohjekirjaa ja netistä asioita niin silloin hoksasin miten manuaalilla kuvataan. Terkuin omistanut kameran 2008 vuodesta asti ja oppi käyttämään manuaalia reilu vuosi sitten... :D Kyllä se siitä kun vaan näpertää ♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mullakin on toi kamera ollut tziljoona vuotta ja nyt vasta uskaltauduin koittelemaan jos tästä jotain oppisi ;) Apua.

   Poista
 2. Ainakin sulla on mitä mainioimmat kohteet!
  Ai jossain kuvankäsittelyohjelmassa on oksun poistotoiminto? Voitko vinkata missä, hankin ;-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kohteissa ei ole muuta vikaa, paitsi silloin kun ne on hereillä ja aktiivisina ;D

   Ei tainnut pixlr tietää, että heal-nappulaa joku näyttää noinkin ylevään hommaan kun oksunpoistoon ;D Vielä kun sen saisi toimimaan livenä...

   Poista
 3. Valokuvaus ON vaikeaa! Mutta mikäänhän ei onneksi silti estä harjoittelemasta, ja mallit sulla ainakin on hyvin kuvaukselliset!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Treenaustahan se vaatii, mutta mulla on vääristynyt minäkuva ja oletan heti olevani joku annie leibovitz muutaman kuvan jälkeen ;) Malleille annan kyllä kanssa 10, vaikka yksi niistä kyllä potee samaan minäkuvan vääristymään kuin tämänkin :D

   Poista
 4. Valokuvaus on vaikeaa, mutta onneksi sitä voi oppia. Ei ne kaikki ammattilaisetkaan aina kuvaa manuaalilla, monesti AV tai TV on parempi valinta kuvatilaksi kuin se manuaali. Ensimmäisessä siis itse päättää aukon, jolla kuvaa ja toisessa valoitusajan ja kamera tekee loput (tietty tarkennuksen ja ISOn pääsee näissäkin halutessaan valitsemaan itse).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No niin, tajusin tuolta ton ISOn. Agfaa ostettiin aoikoinaan kameroihin joko 100 tai 200 luvulla, mutten kyllä vieläkään tiedä miksi ;) Ja jos kuvaa kissanpeffaa pimeällä niin ISO voi olla vaikka 1600 niin näkyy se peffa paremmin.

   Näin onnetonta tämä mun meno on :D vaan kiitos vinkeistä, kunhan löydän kamerasta noi vaihtoehdot ( ja tajusin että TV tarkoittaa oikeasti kamerassa ihan muuta kuin toi iso telkkari tossa ) niin otan niidenkin kanssa kuaksen opetteluun !

   Poista
 5. Taisi hävitä eka kommentti jonnekin mutta piti sanomani että myös Täti-ihmisen kuvat on oikein hyviä ja ilo silmälle katsella ja tutkiskella :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä kiitän syvästi, mutta odotappas kun mä jossain vaiheessa ehkä handlaan tän homman paremmin niin sitten ollaan kyllä vietetään yksi ilta toisiemme kuvia kunnolla kehuen ;)

   Poista
 6. Mikä on manuaali? :D Siis en ymmärrä noista mitään... Olenkin miettinyt että pitäisikö ensi syksynä mennä johonkin valokuvauskurssille, jos sattuu paikkakunnalla sellainen olemaan sopivaan aikaan. - emäntä

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on se vaikein vaihtoehto järkkärissä, missä pitää valita kaikki ne ösöt, pösöt ja hösöt ihan ite :D

   Kurssi olisi mullekin paikallaan, nyt saisin siitä varmaan irtikin jotain kun kameran salat on mulle avautunut jo ihan vähän muutenkin. Tai sitten toi on vaan toiveikasta haaveilua...

   Poista
 7. Kyllä sä olet aika taitava. Mä en löytänyt ekasta kuvasta kissaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, taito on piilottaa kissa kuvaan, mutta siihen se melkein jää ;)

   Poista
 8. Minkäslaisen ulkoisen salaman hankit? :P

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuota...sen nimi on Vivitar ja maksoi ebayssä jotain reilusti vajaa 2kymppiä ;) Siinä on sentään säädettävä se salamaosa 18 astetta, mutta muuta siinä ei oikein voi säätää. Joku ihme taulukko takakannessa...ei tajua :D

   Poista
 9. Onnea uudesta salamasta! Se tekee kuvaamisesta paljon mukavampaa imo. :) Mie olen omistanut järkkärin jo 7 vuotta ja kuvaan silti yhä automaattiasetuksilla. :D Olen välillä yrittänyt käyttää manuaaliasetuksia, mutta koska eniten rakastan kuvata nimenomaan liiikkuvia kissoja, ei niissä tilanteissa yleensä ehdi testailemaan eri säädöksiä mikä on paras, joten automaatilla mennään. Viimeistelyn (=valkotasapaino, kontrasti, kirkkaus) hoidan sitten kuvanmuokkausohjelmalla. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, mä olen jo tavallaan huomannut sen hyödyn. Ja ehkäpä nyt saan talvellakin kuvia Mimmistä, jossa ei talvikuvissa näy kuin ylivaloittunut rintapuska :D

   Helpottavaa kuulla, että automaattiasetukset on sullakin käytössä koska sun kuvat on tolkuttoman hyviä ja se tarkoittaa, että mä voin jatkossakin aina välillä (melkein aina) kuvata niin ;)

   Poista
 10. Hyvähyvä! Mä en oo noin pitkällä. Tai sanotaan, että silloin kun ei ollut digikameroita niin opeteltiin toki kuvaaman järkkärillä. Mutta nyt meen siitä mistä aita on matalin! Onneks tutut ja kaverit osaa ottaa hyviä kuvia, jos joskus tarvitsee Laatua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä olen perinyt molemmilta vanhemmiltani äärettömän huonot kuvauslahjat. Kaappi täynnä todistuainestoa meidän kaikkien kuvista .... Aikoinaan ei kuvaus edes kiinnostanut, mutta nuoren aikuisen urheilu-uran myötä innostuin ja hankin järkkärin. Jotain kehitystä on onneksi ajan kanssa tapahtunut.

   Poista
 11. Valokuvauksen opettelu ja treenaus on loputon suo, ainakin minulle. Manulla kuvaan toosi harvoin, mutta manuaalitarkennusta kyllä tykkään käyttää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihanaa kuulla, että hyväkin kuvaaja joutuu opiskelemaan ja treenaamaan jatkuvasti! Se antaa toivoa omaan oppimiseen. Mielenkiintoista hommaa se kyllä on ja onnistumiset antaa ihan mielettömän fiiliksen. Niitä saisi tulla vaan useammin ;)

   Poista
 12. Mää tuun sun kanssa sinne intensiivikurssille. En uskalla ilman autosäätöjä edes yrittää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä, koska nyt musta tuntuu että olen saanut koko kameran sekaisin siinä hetkellisessä itsevarmuuskohtauksessa kun luulin tajunneeni jotain. Doh. ;)

   Poista

Sana on vapaa, kiitämme kommentista :)