sunnuntai 8. toukokuuta 2016

Suuri Kissaseminaari 7.5.2016 by Royal Canin

Kävipä tällä tädillä tuuri, kun tarjolle tuli mahdollisuus osallistua  Kissakkaan Minnan sijaisena Royal Caninin Suuren Kissaseminaariin 7.5.2016. Lienee siis yllätys, että joku oli heti että minäminäminä voin mennä ja onnekseni sinne myös pääsin.


Tarjolla oli todella tasokkaita luentoja: MSc, CCAB David Appleby luennoi kissan ongelmakäytöksen tulkitsemisesta ja ratkaisuista kissan käyttäytymistieteeseen pohjaten (englanniksi).
Ell Pirita Lahti-Nuuttila Evidensia Felinasta luennoi kissojen yleisemmistä sairauksista.
Saimme myös kuulla Helmikuussa tehdyn suuren kissatukimuksen tulokset kokonaisuudessaan, joista kertoi Royal Caninin asiantuntija eläinlääkäri, ell Mirjami Mattila.
Päivän viimeisenä vaan ei  todellakaan vähäisimpänä luennoitsijana oli eläinkouluttaja Tuire Kaimio ja kävimme läpi kissan kouluttamista.


Seminaari oli kerrassaan loistava. Luennot oli kaikki mielenkiintoisia ja mahdollisuus kysellä neuvoa luennon lopuksi kirvoitti tämäkin tädin ääneen: sain pari vinkkiä tutkia Nilssonin ja Mimmin välisiä suhteita ja jokusen ohjeen, kuinka toimia kun Nisu öykkäröi Mimmille. Stay tuned  ja Kiitos David.

Lääketieteellinen osiossa käsiteltiin  hampaat, virtsarakko, suolisto, munuaiset ja kilpirauhanen. Tässä parit itseäni kiinnostaneet tärpit:

  •  Hammashoito kotona on tärkeintä = hampaiden harjaus. (Hitsi. Omatunto soimaa. Pitää aloittaa se taas kerran).
  •  Kilpirauhanen. Tampereelle on maaliskuussa avattu ensimmäinen kissaklinikka, jossa annetaan parantavaa isotooppihoitoa. Hurjan kuuloista: kissan pitää jäädä sairaalaan 4-5 päiväksi hoidon jälkeen radioaktiivisuutensa takia. Lisäksi tarvitaan jokunen kontrollikäynti mutta lopulta kotona asuu parantunut kissa.
  •  Munuaissairauksissa tarjolla on uudehko SDMA-testi, jolla päästään munuaisten vajaatoiminnan kärryille huomattavasti aiemmin kuin ennen ja kissa sadaan hoidon piiriin, kun munuaiset toimivat vielä suhteellisen hyvin.




Taloustutkimuksen tekemä ja Royal Caninin tilaaman suuri kissatutkimus oli osittain karua kuultavaa.
Suomessa on arvioilta 1 300 000 kissaa ja  n. 650 000 koiraa mutta kissoja arvostetaan yli puolet vähemmän kuin koiria. Rotukissojen kanssa tilanne on odotetusti parempi, mutta kotikissat. Niistä ei haluta maksaa mitään eikä  niiden hoitoon ei tahdota laittaa rahaa. Kaikilla kotikissa-advokaateilla siis työsarkaa riittää.
Onneksi myös positiivisia uutisia oli: Lähes puolelle kissanomistajia kissa on perheenjäsen tai lemmikki ja tässä kategoriassa kotikissat eivät rotukissoille häviä. Vain n. 3 % ja maaseudulla kissaa pidetään hyötyeläimenä (hiirikissat). Ymmärrettävää. Tutkimusta ei ole vielä missään luettavissa, mutta ilmeisesti julkaistaan jossain vaiheessa.

Ei mitään tekemistä kissojen kanssa, mutta valkoinen flyygeli ja blingbling. Vain Liberace puuttuu ! 

Ja lopulta se kissankoulutus. Tämä oli allekirjoittaneelle se vaikuttavin osio. Monta silmäläppää tipahti ja vielä useampi ahaa-elämys kolahti tajuntaan. Suurin oivallus oli se, että olen liian kärsimätön ja vaikka olen niin olevinani "todellinen kissatietäjä", en käytä näitä tietoja kissoista hyväkseni.
Saimme hyviä esimerkkejä ihan arkielämän helpotukseksi, joita todellakin aion koittaa. Miltähän tuntuisi, jos reissuun lähtiessä  saisinkin kaikki kissat itse menemään koppiinsa, enkä joudu jahtaamaan  niitä tunti_tolkulla? Tai saan Mimmin sellaiseen mielentilaan, ettei sillä reissulla tule hätägagaa?  Tai saan vitamiinit kissaan ilman pakottamista ? Jos Tuire pystyy kouluttamaan perhosia niin kai täti-ihminen kykenee jonkun yksinkertaisen sopeuttamisharjoituksen viemään läpi täällä  Triolassa ?


                                      " The cat is doing what cat does  "
                                                                                           - David Appleby -
 













23 kommenttia:

  1. Kuulostaa oikeinkin mielenkiintoiselta luennolta!
    Tuo isotooppihoito on meillä täällä harkinnassa, vain hinta (1400€!!!) kirpaisee mieltä tällä hetkellä, mutta parantaisi Lillin loppuelämää kyllä huimasti.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olin voinut kuunnella vielä lisääkin, varsinkin käyttäytymishommista olisi ollut kiva oppia vielä lisää!

      Mä osasin epäillä, että ton hoidon hinta on aika masseva, mutta en ihan noin massevaksi kumminkaan :D Tohon summaan saa säästääkin jokusen hetken.

      Poista
  2. Mahtiantia kerrassaan, olisipa ollut kiva olla kuulemassa! Odotan kiinnolla jatkoa.
    Hyvää äitienpäivää sinne multikakaralauman mammalle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vähän olisi sellainen älykkömäinen olo nyt kyllä ja kova usko omiin kouluttajantaitoihin ;D

      Kiitos toivotuksista! Kakroista Nisu antoi taas parhaan lahjan tulemalla kainaloon nukkumaan. On se vaan mun paras unikaveri <3

      Poista
  3. Tosi mielenkiintoisen kuuloisia luentoja! :) Innolla odottelen teidän käytännön kokemuksia! Ihan mahtava juttu, että eläinlääketieteellisessä ollaan menty eteenpäin. :) Toivottavasti tuolla munuaisjutulla saadaan karsittua niitä vääriä diagnooseja vähemmäksi. Ihan liikaa törmää munuaisvikatuomioihin terveillä kissoilla kun eläinlääkäri on ollut kykenemätön huomioimaan proteiinipitoisen(!) ruokavalion vaikutuksen arvoihin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oli kyllä tosi hyvä ja antoisa päivä!
      Kaimion opit näytti niin yksinkertaisilta, joita ne kuitenkaan ei taida olla amatöörille niin nähtäväksi jää kuinka käy :D
      Musta tuolla oli positiivisinta se, että Royal Canin ei todellakaan myynyt omia tuotteitaan mihinkään ratkaisuksi vaan asioita käsiteltiin puhtaasti tietojen pohjalta. Iso plussa siis niille!

      Poista
  4. Oli ilmeisen mielenkiintoinen päivä! Kaimion osuudesta kuulinkin jo mielenkiintoisia asioita.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oli kyllä! Kaimio oli aivan uskomaton, ollapa itsessä niitä taitoja edes pikkuruisesti.

      Poista
  5. Vastaukset
    1. Paljon tuli jo tiedettyä tietoa , mutta niin paljon myös uutta. Kiva päivä!

      Poista
  6. Selvästikin hyvä koulutus! Hyvä että pääsit mukaan! Nuo käyttäytymisjutut on sellaisia, että niistä olisi jokaisella jotakin oppimista. Sitä luulee olevansa kovinkin ymmärtäväinen ja fiksu, ja sitten tekee ihan väärin kuitenkin!

    Tuota SDMA-testiä eläinlääkäri suositteli meidän molemmille kissoille, kun molemmilla on todettu tänä keväänä verikokeissa munuaisarvojen hienoista nousua. Figolta otetaan ne näytteet varmaankin ihan lähiviikkoina ja Friedeltä syksyllä. Saa nähdä mitä se näyttää!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Päivä oli pitkä, mutta silti olisin voinut vielä pari tuntia istua ja kuunnella - se on jo aika hyvin multa, luentohommissa ;)

      Mä pääsin heti tuoreeltaan koittamaan uusia oppeja seuraavana yönä: Nisu aloitti väärälle hyllylle menon klo 4.30 ( se on oppinut kaatamaan siinä olevat esteet), motiivinaan sisustaa taas tuikkukipot lennossa lattialle. koska suihkepullo meni nyt pannaan niin jotain muuta piti keksi. Ja mä keksin! löysin tyhjän kenkälaatikon, jolla sain esteet pysymään paikoillaan ja kissan poissa hyllyltä. Lievästi leso olo, koittakoot nyt muutaman kerran päästä sinne ja kun ei onnistu niin se varmaan jättää hyllyn rauhaan :)

      Musta toi SDMA-testi on todella hyvä juttu: kissan elämää ja elämänlaatua saadaan parannettua hyvissä ajoin, kun päästään hoitamaan sairautta sen verran ajoissa! Munuaisvaivathan on niin älyttömän yleisiä eli tosta on oikeasti kunnon hyöty. Mä jään uteliaana odottamaan mitä testi teillä paljastaa (toivottasti ei mitään).




      Poista
    2. Joo niin minäkin toivon ettei testi paljasta mitään epämääräistä. Noille allergikoille kun ei paljon ruokavaliohoitoja aloiteta...

      Onnea Nisuri Suuren kanssa! Voihan se pysyä just siltä hyllyltä pois, kunnes keksii jonkun muun sisustuskohteen ;)

      (Huomasikko sää meidän vappunenän?)

      Poista
    3. Nii joo, kun teillä on vielä sekin :/
      Epäilen Nisurin jo suunnittelevan jotain uutta - paikka voi sama tai sitten ei :D

      Ja kyllä - vappunenä ihastutti ja nyt kävin laittamassa teille vielä toimintasuunnitelman, kuinka mä sitä ihanaa nokkaa käsittelisin ;)

      Poista
  7. Todella mielenkiintoiselta päivältä kuulosti! Meiltä lähti Emililtä tuo SDMA-testi torstaina tutkittavaksi lähinnä siinä toivossa että se osoittaisi tavanomaiset munuaisarvot vääriksi ja voitaisiin kokeilla taas Metacamia kivunlievitykseen. Ehkä vähän hutera toivo, mutta tuleepahan varmistettua :P

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Täällä kyllä pidetään peukut pysytyssä, että tulokset on mitä toivotaan ja jos ei ole niin onpahan sitten tilanne selvillä.
      On se kyllä, kun kissojen kanssa on huolta ja murhetta niin paljon.

      Poista
  8. Kerropa häkkikoulutusvinkkejä meillekin, ikuinen ongelma kuinka saada kaksi katia häkkeihinsä, sitten kun ne on sinne saatu, asettuvat rauhassa torkkutilaan eikä maailmassa ole mitään hätää.

    VastaaPoista
  9. Wau! No nyt odotellaan vinkkejä teiltä sitten :)
    Ja mua jäi kiinnostamaan toi kissaklinikka täällä Mansessa... satutko tietämään sille nimeä?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nisun kanssa jo yritin, mutta ei se mennyt ihan niin kuin Kaimiolla :D

      Klinikka on kissaklinikka Vet4Cat oy ja sivuille pääset suoraan ton mun laittaman linkin kautta, klikkaa "parantavaa isotooppihoitoa" - kohdasta.

      Poista
  10. Hienon kuuloinen seminaari! Jo se, että keskitytään pelkästään kissoihin, on edelleen syytä olla kiitollinen. Käyttäytymisestä varsinkin kuulisi mielellään lisää. Vaikka oikeasti en haluaisikaan koskaan täysin kissan ajatuksenjuoksua ymmärtää, koska siinähän iso osa viehätystä on. Kunhan ymmärtäisi kissan vihjeet siitä, milloin ja mihin sattuu ja miten voi auttaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Royal Caninille pitää antaa suuri tunnustus, seminaarissa ei promottu heidän tuotteita ollenkaan (tai no, tutkimus oli kirjattu niiden logopaperille) vaan oikeasti käsiteltiin kissaa kissana.
      Ikävä kyllä tohon kissan sairastamisen havaitsemiseen ei taida olla tulossa helpotusta, saaliseläimen dna on niissä kirjattu niin syvälle että kissa ei kipua näytä. *huoh*

      Poista

Sana on vapaa, kiitämme kommentista :)