sunnuntai 29. marraskuuta 2015

Mitä eläinharrastukseni on antanut minulle

Pikkupedot haastoi meidän: mitä kissa-/koira-/hamsteri-/marsu-/fretti-/kani-/lintu-/hevos-/herppi/eläinharrastuksesi on sinulle antanut?"

Oukääk. Aloitetaan pitkällä johdannolla.


Tulen eläinrakkaasta suvusta. En ehkä tykkää kaikista eläimistä ihan yhtä paljon kun Vaasan mummoni, joka sanoi kärpäsiäkin onnenkärpäsiksi. No, kärpäsiä tulee sisälle pyytämättäkin mutta ensimmäisen kissani sain varmaan noin 5-vuotiaana, Tampereen mummon naapurilta. 

Kissa oli kaukana luovutusiästä, mutta mitäpä silloin aikoinaan tiedettiin. Miuli Bamssi Mutikainen oli seuranamme viitisen vuotta. Neitokainen oli leikattu mutta vapaasti liikkuva ja oli jäänyt ilmeisesti auton alle ja raahautunut kotimme lähellä olevalle teollisuusalueelle jossa vartija oli sen päästänyt tuskistaan ampumalla  (?).  Miuli on haudattu Kumpulantien varteen, ristiin oli kirjoitettu "Rakas kissa" .
Kävelin Miulin haudan ohi joka päivä koulumatkalla mennen tullen ja itkin salaa kissan perään 3 vuotta. Ja moikkasin hautaa sen jälkeenkin vuosia.Nyt sille paikalle on rakennettu talo.

Taru ja Miuli 
Allergian aktivoiduttua eläinten kanssa oleminen muuttui kavereiden ja sukulaisten lemmikkien ihailuksi ja naapurin koiran ulkoiluttamiseksi, mutta muuten suhde eläimiin muuttui varsin välinpitämättömäksi. Eläinten oikeudet kyllä kiinnosti, mutta satunnaisia eläinkokeettomia tuotteita lukuun ottamatta en silläkään saralla ollut kovin valveutunut.

9 vuotta sitten aloitin uudessa työpaikassa. Ystävystyin saman tien nuoremman Crazy Catladyn kanssa ja juttua kissoista kuuntelin innolla. Muistan todenneeni jossain vaiheessa, että jos voisin ottaa lemmikkejä, ne olisi kissoja. Ja kissojahan ne sitten oli.

Kun selvisi etten enää olekaan allerginen kissoille ja Börjen muutto kotiin oli varmistunut, alkoi fanaattinen tietojen etsiminen. Tunsin, etten tiedä kissoista mitään. Google kului melkein puhki, kun joka ilta kuukausien ajan  kaivelin tietoja kissojen ruuasta, kissoista yleensä, kissojen terveydenhuollosta, leluista, kielestä jne. Ja niin se elämä muuttui. Kissoista tuli harrastus.

Börjen jälkeen nuorempi Crazy Catlady alkoi vinkkailemaan kodittomista kissoista ja kissaseuralaista Börje tarvitsikin. Löytyi Mimmi ja samalla eläinsuojelutyön tukeminen, puhumattakaan Ellistä ja Nilssonista.  Pyrin puhumaan kodittomien puolesta aina kun vaan se on mahdollista. Nisu vaan tekee sen aina välillä vähän vaikeaksi ;) 


Kissojen kanssa olisi voinut arki pysyä muuten lähes samanmoisena kuin ennen, mutta sitten tuli blogi. Kuvanmuokkaus ja kirjoittaminen alkoi viemään illoista aina enemmän aikaa siinä vaiheessa, kun sivupalkissa olikin parikymmentä lukijaa lyhyessä ajassa. Blogin kautta olen tutustunut uusiin ihmisiin ja päässyt messuilemaan useamman kerran  ja pitänyt haisunäätää sylissä!Triolan myötä eläimet ja niiden oikeudet ovat  alkanut kiinnostamaan taas laajemminkin. Kuuntelen mielenkiinnolla eri eläimistä faktoja ja suitsutan lajinmukaisen elämän perään niin teollisuudessa kuin lemmikkeinäkin. Kananmunat hankin jo Vaahterameän EggPressin kautta, koska kanojen elämä on mielekästä. Lihahommissa yritän kanssa aktivoitua, mutta tunnustan käyttäväni kaupan lihahyllyä edelleen turhan usein. Kaapista löytyy Animalian keittokirjaa ja WWF saa joka kuukausi pienen ropposen täti-ihmisen palkasta.Summa summarum: Eläinharrastus on antanut uutta sisältöä elämään sekä uusia ystäviä. Uuden harrastuksen ja herättänyt sen maltillisen eläinaktivistin itsessäni.

Lisäksi tietenkin kuvissa esiintyvät ärsyttävän ihanat ja rakkaat Börjen, Mimmin, Ellin ja Nilssonin. Monesti ollaan nuoren aikuisen kanssa todettu, että mitä meidänkin elämä olisi ilman katteja.
Ainakin monin verroin tylsempää.

Ken haastetta ei vielä ole saanut, ottakoot se sen tästä mukaansa ! 

22 kommenttia:

 1. Hieno tarina ja liikuttavaa tuo Miulun poismeno ja kun moikkasit sitä vuosikaudet.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kitios :) Vuosien varrella puinen risti lahosi ja kirjoitus katosi, mutta oli aikojenkin päästä helpottavaa nähdä se.

   Poista
 2. ♥ ♥ ♥ ♥

  Mitä sitä olisi ilman kissoja, siinä todellakin kysymys! Kerran kysyin Friedeltä, että mihinkähän minä joutuisin ilman sua. Se vastasi, ettei uskalla ajatellakaan.

  Mainiota sunnuntaita nelikolle ja palvelusväellensä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Friede on viisas kissa ♥ Ja kyllä vähän hassukin :D

   Kiitti toivotuksista, sinne se vilahti se sunnuntai. *huoh*

   Poista
 3. Bloggaaminen ja verkostoituminen on kieltämättä joskus vaarallista :D Meilläkin Mihailin piti tulla ihan vain lemmikiksi ja kotimaskotiksi rottaharrastuksen oheen. Nyt paria vuotta myöhemmin Mihaililla onkin sitten blogi ja facebook-sivut, näätäpäiviä on tullut pidettyä jo useampi ja sitä on päätynyt Suomen lemmikkihaisunäädät ry:n perustajajäseneksi ja puheenjohtajaksi. Siihen päälle kaikki ne pojan myötä tavatut toimittajat, ja nyt ollaan ensikuussa menossa myös Ylen studioon. Että ihan vain lemmikinomistajana tässä mennään ;D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Teillä on vielä sen verrran erikoisemmat noi lemmikit, että osutte silmään ihan toisella tavalla :D

   Hyviä filmauksia, Miikkkiksestä on kyllä kehittymässä aikamoinen julkkis !

   Poista
 4. Hieno tarina! Muutamia yhtymäkohtia omaan kissaelämään: lapsuuden kissa, sen jälkeen allergia, josta päässyt eroon ja sitten oman kissan hankinta :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Allergiasta paraneminen taitaa olla aika yleistä, mä ja sä ei olla ollenkaan ainoita jotka on aikuisena päässyt vaivasta. Eikä ollenkaan pöllömpi juttu, terkkuja vaan meidän kaikkien kateille ;)

   Poista
 5. Olipas tätä kiva lukea! Tosi kiva tarina :)

  VastaaPoista
 6. Ihana tarina. Mahtaakohan siinä talossa, joka on rakennettu siihen Miulin haudalle, kulkea kissa, joka käy lohduttamassa surullisia ja hoitamassa sairaita kenenkään näkemättä...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihana ajatus, mun Miuli olisi pitäässä huolta siellä oman kodin lähellä ♥ ♥ ♥

   Poista
 7. Voi pientä täti-ihmistä ja Miulun kohtaloa. Minäkin muistan ensimmäisen kissamme kuoleman -se oli aivan kauheata:(

  VastaaPoista
 8. Ihana tarina, johon helppo samaistua =)
  Se on jännä miten toisista tulee – ei kissaihmisiä vaan– kissaentusiasteja (lue: kissahullu). Termeissä on merkityseroa, minkä tunnistaa toinen samanlainen ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihana toi kissaentuasti , kuulostaa niin paljon paremmalta kun kissahullu :D
   Ja kyllä, kissaihminen ja kissaentuasiasti on täysin eri asia. Kissablogistaniasta löytyy jälkimmäisiä reilusti :D

   Poista
 9. Ihana tarina ja tunnelmalliset kuvat! Tosi hienoa, että Miulin aikaan oli kuitenkin leikkausjutut jo tiedossa, vaikkei luovutusikä ollutkaan! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Epäilen kyllä, että mun äiti oli vaan edistyksellinen ja muuten kissoja ei juurikaan leikattu. Kauhulla ajattelen sen ajan kissaraukkoja, tietämyt kissoista oli niin vähäistä ja kissojen elämät oli täynnä sairauksia, korvapunkkeja ja huonoa ruokaa. Meillä toisin Miuli söi paistettua maksaa ja jauhelihaa. Jos ne ei kelvannut kissalle, oli mulla ja mun isällä ruuaksi maksa- tai jauhelihakastiketta ;)

   Ja kiitos, kiva kun tykkäsit tarinasta !

   Poista

Sana on vapaa, kiitämme kommentista :)