keskiviikko 29. lokakuuta 2014

Seuraava potilas

Börjellä on ollut yskää lähes koko elämän, välillä enemmän ja välillä vähemmän. Nyt viime viikkojen aikana sitä on ollut jo sen verran reippaasti, että lääkärireissu kutsui.

Mene keskenäs sinne lääkärilles, meigä poistuu tästä kassista katon kautta. Tai sitten en.
Tässä pätkä meidän epikriisistä:

"Börje tuotiin Felinaan  yskän takia. Yskimisen yleisin syy on astma, mutta mykoplasma on myös mahdollinen joko itsenäisesti tai astman kanssa. Börjestä otettiin mykoplasmatesti, jonka tuloksen saan myöhemmin. Annetaan siihen saakka Doximysiiniä 2/3 tablettia kerran vuorokaudessa.

Astmaa hoidetaan kortisonilla. Käytetään mieluiten hengitettäviä lääkkeitä mutta näin voimakkaassa oireilussa kombinoidaan alkuun myös kortisoni suun kautta. Annetaan siis Predisonia 1 tabaletti vuorokaudessa 5 päivän ajana, sitten 1/2 tablettia vuorokaudessa 5 päivää sitten 1/2 tablettia joka toinen vuorokausi 5 kertaa. 

Aloitetaan myös hengitettävä astmalääkitys. Lääkkeenä käytetään sekä keuhkoputkia avaavaa lääkettä (Ventoline) että kortisonia (Flioxitide). "

Ihan kun meillä tässä blogissa olisi aikaisemminkin kirjoitettu tästä aiheesta.

Onneksi on vakuutus, onneksi on hoidettavissa oleva sairaus ja siinähän se menee lääkitessä kaksi kissaa missä yksikin kissa ?

Vähän Matzompaa kuvaa peliin kanssa !

Painokäyrästä voin ilolla ilmoittaa, että se on lähtenyt oikein hyvin alaspäin. Börjen, ei täti-ihmisen ;)27 kommenttia:

 1. Ei tainnut mennä kaksi lääkittävää siinä kuin yksi, mutta onneksi täti-ihmisellä on rutiinit ja taito jo! Mutta ei kyllä olisi enää enempää noita juttuja tarvittu teille, Nilssonin vastaavissa olisi ollut riittävästi.

  Tsemppiä lääkintään ja toivottavasti astmaoireet katoaa yhtä hienosti kuin kilotkin ;) Allekirjoitan myös niiiiiiin ton "onneksi on vakuutus".

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Börjen kanssa tuottaa haastetta se, että se perkule pakoilee. Matzot on sellaisia, ei mitään helppoja ;) Muuten kyllä bongin käyttö saatiin käyttöön ekasta kerrasta.

   Toiveissa kyllä olisi, ettei enää tarvitsisi noita vakuutuksia hehkuttaa vielä jonkun toisen katin kanssa - meille riittäisi nämä kaksi :)

   Poista
 2. No huh huh! Onneksi teillä on kokemusta hoidosta, onneksi teillä on vakuutus! Kyllä teitä nyt koetellaan. Ei kiva.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olishan sitä ilmankin voinut olla, mutta näillä mennään. Ja todellakin toi vakuutus lämmmittää mieltä niin kovasti. Ja kukkaroa, maksun hetkellä.

   Poista
 3. Voi Börje! Yskä ei oo kivaa, eihän sen kanssa pysty edes nukkumaan kunnolla, ja kaikkihan tietää että me kissat tarttetaan meidän kauneusunet! -Crusoe

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Yskikööt ihmiset, niitä ei edes unet pelasta - karvattomat kaksijalkaset ;)

   Poista
 4. Börjelle tsemppiä ja tietysti myös Börjen hoitajalle ! Toivottavasti lääkkeet auttaa pian ettei tarvii yskiä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Liinukka! Tossa noi astmapojat vetää rallia nenä kirkaanpunaisena eikä hengitysvaivoja näytä olevan ollenkaan ;)

   Poista
 5. Voihan Börje sentään!

  Bertallakin on ollut yskää lähes koko elämänsä. Joinakin päivinä se yskii enemmän toisina ei lainkaan. Lääkärillä ei olla käyty yskän takia, sen verran harmittomalta tuo vielä kuulostaa. Astman ensisijainen oire on hengenahdistus tai hengityksen vinkuminen ja semmoista ei Bertalla kuitenkaan ole.

  Paranemista!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitoksia toivotyksista!

   Meillä ei kummallakaan potilaalla ole koskaan hengitys vinkunut tai ollut hengenahdistusta vaan molemmat on oireillut yskällä. Nilssonin keuhkothan on myös kuvattu pariin, kolmeen otteeseen ja niissä on selvät astmamuutokset. Mutta tämä siis meillä, laajemmin en osaa sanoa kun tuo eläinlääketiede on jäänyt tyystin opiskelematta ;)

   Poista
 6. Voi ei, miten teitä noin koetellaan? olisiko aiheellista jo miettiä josko asunnossa olisi jotain kosteusvaurioita jotka aiheuttavat astmaa useammalle asukkaalle? Mites ihmisasukkaat, yskittääkö öisin? onhan teillä kokemusta lääkinnästä, mutta kurjalta tuo nyt kuulostaa

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eihän kosteus ole ollenkaan mahdoton, mutta ihmiset voidaan ihan hyvin ja sairastellaan vaan normaalit flunssat sun muut.

   Mulla alkaa olemaan kohta jo kissojen astmahoitajan pätevyys, lisää ei tosin enää meille potilaita tahdota ;)

   Poista
 7. Mää valitettavasti veikkaan Mycoplasmaa. Oliko sitä koskaan kenestäkään teidän laumassa testattu? Nisurista kenties?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ja mä toivoisin mykoplasmaa, saataisiin 4 viikossa kissa kuntoon. Meillähän koko jengi hoidettiin silloin aikoinaan Nisurin mykoplasman takia joten vaikka koko jengi joutuisikin lääkekuurille, olisi silti niin kovin kiva että kissa ei olisi kroonikko.

   Poista
 8. No voi pirskatti! Matzoillakin on herkkä puolensa. Jos tästä nyt jotain positiivista haluaa kaivella, niin sulla tosiaankin on jo kokemusta astman hoidosta. Osaat paremmin seurata tilannetta ja lääkitä. Siis kissalääketiede on ainakin siltä osalta hanskassa.
  Toivottavasti Börjelle löytyy nopeasti hyvä lääkitys ja oireet helpottuu! Kärsivällisyyttä ja voimia koko poppoolle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Matzo yllätti aamulla: antoi ottaa syliin ilman yhtäkään pakojuoksua ja Ventolinen annon jälkeen jä vielä hengailemaan tasolle. Saman teki vielä Flioxitiden kanssa. Täällä on nyt yksi täysin pöyristnyt täti-ihminen:) Voisiko tämä olla jatkossakin näin helppoa ?

   Poista
 9. Voi ei! :( Miten paljon Börje yski ennen kuin veitte lääkäriin? Onko lääkitys nyt loppuiäksi?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Viimeisen muutaman viikon aikana on yskää ollut lähes päivittäin ja nyt sunnuntaina oli 3 yskänkohtausta. Lääkkeiden aloittamisen jälkeen on ollut vain pari kohtausta.

   Lääkkeet on periaattessa loppuiäksi mutta hoidolla on tarkoitus päästä tilanteeseen, jossa Flioxitideä annetaan kerran, pari viikossa tai joskus jopa voi lääkeen jättää joksikin aikaa kokonaan pois (esim. kesällä ). Syksyisin, olen huomannut, oireet taas lisääntyy eli silloin aloitetaan taas aktiivinen hoitaminen.

   Poista
 10. No voi itku, eihän sitä tosiaan tuollaisia vaivoja kukaan halua kohdalleen... Toivottavasti hoidosta on apua ja oireet pysyy hallinnassa.
  Onneksi on vakuutus.

  VastaaPoista
 11. Olisi meille kyllä riittänyt vain yksi potilas, mutta minkäs teet :) Hoidetaan nyt sitten kahta kattia ja todellakin : vakuutus tuli taas kerran ihan tarpeeseen !

  VastaaPoista
 12. Voi kurjuus. Eihän se hirveästi lohduta, että hoitaminen on tuttua juttua. :/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eniten tässä tietty harmittaa kissan puolesta, kyllähän se keuhkotauti elämänlaatuun vaikuttaa negatiivisesti :/

   Poista
 13. Oijoi, kovasti toivotaan parempia päiviä! Onneksi potilaasta huolehditaan hyvin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kunto kohenee ja mulla on uusi harrastus: Börjen metsästys 4 kertaa päivässä ;)

   Poista
 14. Voi Böö! Siinä kaks missä ykskin? Muistan aina kolmivuotiaiden kaksostyttöjen äidin, joka oli raskaana, ja sai kuulla odottavansa jälleen kaksosia. Tämä äiti tuumas, että "se, joka uskaltaa sanoa hänelle, että siinä kaks missä yksin, hän huitasee". Ja mä ymmärsin sitä äitiä hirrrrveen hyvin, vaikkei mulla ole yksiäkään kaksosia. Ihmiskaksosia. Mulla on pelkkiä Karkkikaksosia :)

  VastaaPoista
 15. Niin siis piti sanoa, että tsemppiä ja toivotaan parasta... ohimenevää vaivaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mutta Karkkikaksoset kelpaisi mullekin <3

   Kiitos tsempistä, lottovoittohan se olisi kun mykoplasmatesti osoittautuisikin posiitiviseksi ja se olisi sitten siinä mutta mieli on asettu valmistumaan myös siihen astmaan :)

   Poista

Sana on vapaa, kiitämme kommentista :)