Sivut

tiistai 24. huhtikuuta 2018

Kissan IBD

Heti alkuun totean, että en ole lääkäri. En tiedä tästä sairaudesta kuin sen, mitä olen lääkäriltämme oppinut ja mitä netistä lukenut. 
Jos epäilet omalla kissasi sairastavan IBD:tä, ota yhteyttä eläinlääkääriisi

Hoitamaton IBD voi johtaa kissan lymfoomaan ja sitten onkin jo ihan toinen, todella vakava sairaus hoidettavana.



Nilssonin IBD epäily alkoi niinkin viattomasta vaivasta kuin oksentelu. 

Luulin satunnaisten oksujen johtuvan välillä tyhjästä mahasta ja välillä ahminnasta. Tohtori tiesi paremmin, varsinkin sen jälkeen kun huomasi Nisun myös arastelevan vatsaansa. 
Tutkimukset aloitettiin verikokeilla
Kissan säännöllinen vaikkakin satunnainen oksentelu ei ole normaalia ja syy tulee aina tutkia.  Ruoho-oksut tai karvaoksut, ne on normaaleja ja niistä ei tarvitse huolestua.

Mikä IBD ?

IBD (Inflammatory Bowel Disease)  =  tulehduksellinen suolistosairaus. 

Diagnoosin alle mahtuu monia oireita ja tulehduksia voi löytyä vaikka mistä päin suolistoa ja sisäelimiä. Tulehdukset ovat kroonisia eli niitä voidaan hoitaa, mutta ei parantaa. Kissan oireet antaa onneksi vähän viitteitä mistä tulehdusta lähteä etsimään: oksentelu viittaa tulehdukseen ohutsuolessa, ripuli taas paksusuoleen.
Mutta sitten mukaan tulee ne kaikki muut sisäelimet. Haima, maksa, munuaiset, vatsalaukku ja mitäniitänytkaikkiaonkaan.  




Nilssonin tie IBD-diagnoosiin.

Nisulta löytyi ensimmäisessä ultrassa paksuuntumaa suolistosta ja sappirakosta. Vuositarkistuksen verikokeista ei löytynyt muuta kuin alentunut foolihappo, joka viittasi krooniseen tulehdukseen. 

Kissan vaste lääkehoitoon oli hyvä kunnes tuli iso takapakki.  Nisun sisukaluissa oli räjähtänyt iso tulehdus, jonka paikkaa ei vielä tänäkään päivänä tiedetä. Jossain vaiheessa epäiltiin munuaisaltaita ja sen mukaan kissalle määrättiin antibiootit. Ne purivat ja munuaisaltaat löytyivät seuraavassa ultrassa terveinä. Ehkäpä se oli siellä sitten, se tulehdus? 

Seuraavalla ell käynnillä oletin kissan olevan jo ihan kondiksessa ja ultrassa löytyikin lähes kunnossa oleva sappi mutta uutena vaivana runsaskaikuinen maksa. Lisäksi löytyi selvästi suurentunut imusolmuke, ohutsuoliongelmia ja paino oli tippunut, vaikka kissa söi hyvin.

Tässä vaiheessa sovittiin, että se tutkimuksellinen leikkaus tehdään, koska se on ainoa varma tapa saada selville missä kohtaa kissan sisuksia ne tulehdukset on ja siten saadaan myös lääkitys räätälöityä kerralla oikeaksi. 
Osalla IBD kissoja on diagnoosi annettu huomioiden kissan ikä +röntgen +ultra + laajat verikokeet ja hoito määritelty niiden mukaan. Jos kissa reagoi hoitoon positiivisesti, on diagnoosi siinä. 
Itse tosin olen tuon leikkauksen kannalla, koska samalla lääkäri näkee kattavasti kaiken vatsaontelossa ja koepaloista saadaan 100% varmuus elimen tilasta.

Joulukuun alussa Nisu leikattiin. Koepaloja otettiin useampi. Diagnoosi saapui emailillä 21.12.2017. Nilssonilla on IBD ja hänen krooniset tulehdukset löytyvät ohutsuolesta ja maksasta.

Miten IBD:tä hoidetaan? 

Meillä hoito tapahtuu immunosupressivisella lääkkeellä nimeltä  Apoquel ja maksaa hoidetaan Adursalilla.  Nämä ovat meidän hoidon peruskivet. 
Lisäksi annamme tarvittaessa pahoinvointiin cereniaa, närästykseen Losec Mupsia ja  Resoloria ummetukseen.

Ruokavalio meillä on edelleen sama eli viljatonta märkäruokaa ja raakaa lihaa. 

Hyvä esimerkki muuten ruuan tärkeydestä: 
Annoin Nilssonille purkillisen sen ehdotonta lempparia: Shebaa (sisältää viljaa). 
Sitä meillä on todella harvoin tarjolla ja kissa menee ihan ekstasiin sitä saadessaan. Minäpä menin ruokailun jälkeen koomaan. Raukan ilmavaivat olivat kammottavan hajuiset ja se meteli, mitä toisen vatsa piti. Selkeästi toisella oli paha olla. Sen jälkeen on Shebat jäänyt kaappiin.  






Monia potilaita hoidetaan pelkästään erikoisruokavaliolla. 
Muita hoitomuotoja ovat kortisoni, suoliston toimintaa vilkastava lääke, pahoinvointilääke, närästyslääke, antibiootti, B12-vitamiini, kipulääke ja tuo meidän käyttämä immunosupressiivinen lääkitys. 

Huomioitavaa on, että jokaisen sairastuneen kissan hoito on yksilöllistä, eikä esim. meidän lääkitystä voida soveltaa automaattisesti jollekin toiselle kissalle. Lääkitys on aina räätälöitävä potilaan mukaan sopivaksi ja oikean kombinaation löytämiseksi voi mennä tovi.

IBD kissan eliniänodote? 

Kun ja jos lääkitys saadaan kohdilleen, kissa voi elää aivan normaalipituisen elämän. 

IBD:n kustannukset ? 

Kustannukset riippuvat täysin käytettävän klinikan hintatasosta ja voivat vaihdella suurestikin. Varmaa kumminkin on, että ihan halvalla ei IBD- potilaan henkilökunta pääse. 

Epäilyvaiheessa kuluja kasvattavat ultraukset, röntgenit ja laajat verikokeet. Näitä voidaan joutua ottamaan useamman kerran. Tutkimuksellinen leikkaus lääkkeineen kustantaa sievoisen summan ja vaatii vähintäänkin yhden kontrollikäynnin. 

Diagnoosin jälkeen viimeistään alkaa säännöllinen ja kissan elämänpituinen lääkitseminen. Mahdollisesti myöskin ruokavalio menee uusiksi ja kissalle pitää syöttää erikoisruokaa.

Kontrolleissa käydään potilaan kunnon mukaan. Osalla on 3 kuukauden välit, joillain 6 kuukautta tai jos kissan oireet on hallinnassa, riittää tilanteen tarkistus kerran vuodessa. Tämäkin on täysin yksilöllistä ja eläinlääkäriä kannattaa kuunnella tässä asiassa.





Mitäs Nisukalle nyt kuuluu? 
Lyhyesti ja ytimekkäästi: hyvää. Ruokahalu on valtava ja into sisustaa kanssa. Mimmiä pitää kiusata ja mamman kainalossa on hyvä olla. Meillä siis on tällä hetkellä lääkitys kohdillaan ja toivotavasti se silleen tulee myös pysymään.

Eipä sillä, ettäkö se olisi täysin kunnossa. Kevät ja astma. Mutta se on ihan oma tarinansa taas.


Tässä tahdon kiittää fb:ssä olevaan ryhmää nimeltä IBD-kissat. Siellä olen oppinut paljon uutta aiheesta ja niiden tietojen avulla sain tätä juttua käsiteltyä laajemmin.

Miten teillä muilla? Onko siellä IBD-kissoja? 



31 kommenttia:

  1. Ihana kuulla että siellä ollaan päästy tasapainoon ibd:n kanssa. Hyvää vointia koko porukalle ♥️

    VastaaPoista
  2. Onneksi Nisu on tällä erää ibd:n osalta kunnossa! Olkoon niin jatkossakin ja se astmakin saisi kyllä helpottaa. Mahtaa vaikuttaa tuo katupöly kissoihinkin, täällä ainakin sitä on ilmassa niin paljon, että hampaissa narisee, jos pitempään on pihalla... Vaikka kissat ei olekaan ulkona, niin pakosti sitä vähän kulkeutuu tupaankin!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kovasti pidän peukkuja, että IBD ei lähde tuosta leviämään - vaikka en kyllä tiedä onko se mahdollista edes.
      Astmaa me muuten ollaan hoidettu nyt ainoastaan inhaloiden, eikä olla tarvittu ollenkaan predisolonia! NIsullahan on siis myös allergia,että katupölyn lisäksi siitepölyt saavat kissan oiereilemaan.

      Voi mun monivaivaista kattia :D

      Poista
  3. Meillä oli sielä paksusuolessa ainakin mun mielestä vaikka sitä ei ikinä silleen katsottu tarkemmin mutta eiköhän se siellä kuitenkin ollut. Voi Nilsson ihana että olet voimissasi ❤️ Apua kun mua alkaa itkettämään ehkä olen vain vähän kade :( On kyllä silti maailman paras uutinen että sun kissoilla on kaikki kunnossa. Taistelijoita ❤️

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mä kanssa uskon, että Ruffella oli IBD.
      Ja hei, se on ihan normaalia tuntea kaiken maailman tunteita, tuntisin minäkin jos olisin sun tilanteessa :(
      Ruffe on mun mielessä paljonkin, mä niin luotin siihen, että toinen saadaan kanssa kuntoon. Mun mielestä meidän piti vaan ihmetellä sitä, kuinka Nisu ja Ruffe vaan saa samoja diagnooseja enkä tahtonut ajatella ollenkaan ettei Ruffea saada kuntoon.
      Mä olen niin pahoillani ❤️

      Ja kiitos❤️ ´

      Poista
  4. Voi Nisu ♥️ Toivottavasti kaikki pysyy tästä lähtien hyvänä. On pienellä kissalla ollut elämässä kaikenlaista.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nisukka nyt vaan on tollainen terveydellisesti vähän viallinen kappale, mutta luonnetta toinen on sitten saanut senkin edestä ❤️ Välillä se on tosi ihanaa, mutta ihan aina kyl ei ;D

      Poista
  5. Kaikkea hyvää toivotan! Onhan tuo aikamoista savottaa, mutta mitäpä sitä ei rakkaan eteen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Ana ❤️ Niillä korteilla mennään, mitkä on jaettu.
      Nisukin kanssa olen kelannut niin, että meidän tehtävä on vaan jakaa tietoa näistä Nisun sairauksista ja joku toinen voi saada meidän jutuista siten apua.

      Poista
  6. Mulla on Sisu-niminen tyttökisu. Se nuolee onnessaan kaikkia leipäpusseja ym. joita on käytetty elintarvikepakkauksissa. Olenkin luullut, että oksentelu liittyy muovien nuoleskeluun. Tuon IBD-jutun luettuani en ole enää varma. Sisu oksentaa melkein joka päivä. Se syö ja juo hyvin eikä sillä ole ripulia. Se on myös aika leikkisällä päällä aina välillä. Eläinlääkärissä kun käytiin äskettäin, epäiltiin kilpirauhasta. Annoin kisulle kissanmallasta ja maksaa sisältävää märkäruokaa. Auttoi se ainakin jonkin aikaa. Sisu on laiha, vaikka se syö. Kaiketi se on mentävä uudestaan eläinlääkäriin selvittämään, olisiko sillä tuo IBD.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vastaan tähän väliin: gagginäytteellä pystyt varmistamaan, ettei Sisulla ole giardia-loisinfetiota. Lisätietoja löytyyesim. Eviran sivuilta. Meillä se kroonistuttuaan ilmeni vain kissan oksenteluna. Toinen poitsu taas myös rakastaa nuoleskella muovipusseja.. ;)

      Poista
    2. Jostain olen lukenut, että myös kissan närästys saattaa ilmaantua pussien nuolemisena.
      Suosittelen kumminkin viemään Sisun tutkimuksiin, sillä jos kissa oksentaa joka päivä, se ei ole normaalia ja taustalla on joku vaiva. Giardia tai joku muu.

      Sicule rapsut tältä kissatädiltä :)

      Ja salarakkaalle kanssa ja sen kissakämppikselle ;)

      Poista
  7. Nisu, pidä ittes terveenä!
    - Rokkimimmit -

    VastaaPoista
  8. Nilssonille hyvää vointia! <3

    VastaaPoista
  9. Vastaukset
    1. Vähän viallinen, mutta sitäkin rakkaampi ❤️

      Poista
  10. Kiitos tästä tietopaketista ja ihan huippua, että Nilssonin lääkitys saatiin kohdilleen! <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kovasti yritän näitä tietoja jakaa, koska Nisun saadessa diagnoosin ei suomenkielistä tietoa oikein löytynyt. Joten tosi kiva kuulla, että tietopaketti kelpasi ❤️
      Ja parastahan meidän tarinassa on se, että Nisu on saatu oireettomaksi ja omaksi itsekseen (lausutaan ärsyttäväksi, mutta niin rakkaaksi).

      Poista
  11. Meillä oli ibd-kissa 1996-2000. Vaiva oli niin paha että rakas kissa piti lopulta nukuttaa. Mukava tietää että sairaus tunnetaan nykyään paremmin ja hoitoonkin on tullut paljon lisää lääkkeitä ja keinoja. Hyvää vointia Nilssonille.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi Paula! Noina aikoina on varmaan ollut niin kamalaa, kun mitään ei oikein ole tehtävissä ja vaihtoehdoksi jää vaa eutanasia :(
      Nilsson kiittää puskulla :) On kyllä niin helpottavaa nähdä, kuinka kissa on saatu kuntoon ja se saa elää normaalia ja kivutonta elämää lääkkeiden avulla.

      Poista
  12. Ihanaa että Nilsson voi hyvin ja sait pitää hänet. Minä menetin äskettäin erittäin rakkaan ibd-kissani samassa paikassa tehdyn saman leikkauksen aiheuttamaan komplikaatioon. Suru on aivan hirvittävä ja musertava. Koskaan ei voi tietää mitä leikkaus aiheuttaa, vaikka riskit arvioitaisiin hyvin pieniksi. Hyviä vointeja ihanalle Nilssonille.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mä olen niin kovin pahoillani puolestasi, lämmin osaanottoni :(

      Olen tainnut olla sinun kanssa samaan aikaan klinikalla Börjen kanssa heti tuossa alkuvuonna yksi iltapäivä/illansuu, kun palautit mm. Cereniaa sinne. Istuin odotustilassa ja sydämeni rustistui kasaan, kun hoitajalle mainitsit kissasi menehtymisestä. Muutaman kyyneleenkin vuodatin salaa siinä istuessani puolestasi. Oletan siis sinun olevan sama henkilö tai sitten sinulla on kohtalontoveri yhtä kamalassa tilantessa.

      Kiitos kommentistasi.
      Tästä olisi minunkin pitänyt tajuta kirjoittaa tuohon, että leikkaus on aina riski, varsinkin kun itse sen puolesta niin kovasti puhun. Lisäksi on huomioitava tämä on iso leikkaus, jossa lähes koko vatsanpeite avataan ja sisuskaluissa puuhastellaan paljon. Mitä vaan siis voi tapahtua ja vaikka klinikalla olisi kuinka hyvät olosuhteet ja taitavat tohtorit, eivät he ole taikureita.

      Sinulle Surusilmä toivotan paljon voimia ja vielä kerran osaanottoni. Kiitos toivotuksista :)

      Poista
  13. Jatkotsemppejä Nilssonille ja täti-ihmiselle! Ja kiitos tietopaketista, tästä on varmasti hyötyä samanlaisten ongelmien kanssa kamppaileville kissoille ja ihmisille.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kaverit ❤️
      Toivotaan että ihmiset löytäisi täältä jotain hyödyllistä tietoa tästä sairaudesta, jonka perusteella osaavat viedä oman kissan tutkimuksiin tai saavat vinkkejä kuinka edetä. että silleen ihan kätsää, että meillä on tämä blogi kun meillä on tollainen multisairas Nisukin kerran ;)

      Poista
  14. Kiitoksia tietopaketista! Todella mahtava kuulla, että Nilsson voi nyt hyvin ja sopivat lääkkeet ovat löytyneet.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva, kun kiinnosti :)
      Tuolla tutkinnallisella leikkauksella onkin tarkoitus saada selville tarkkaan tulehdusten paikka, jolloin lääkitys saadaan kerralla kohdilleen ja oireet pois. Muuten tosissaan lääkitys olisi arvailua ja odottelua miten kissa reagoi siihen.

      Poista
  15. Tosi hyvä infopaketti ja varmasti toisia IBD-potilaita helpottaa lukea myös teidän tarina! Ihana juttu, että Nisulla on nyt tämän suhteen kaikki hyvin. ♥

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Piivi ! Itse en oikein löytänyt tietoa suomeksi, joten itse sen sitten tein :) Näillä pääsee ainakin alkuun, jos joku yrittää tietoa etsiä ja tänne päätyy.

      Nisu ♥

      Poista

Sana on vapaa, kiitämme kommentista :)